Penzionisani vojnici žrtve predizborne igre

Penzionisani vojnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) i dalje protestiraju u Sarajevu. Danas je šesti dan protesta.

Više od 1.500 ljudi očekuje da tijelo koje obavlja funkcije državne vlade – Vijeće ministara (VM) u ovogodišnji budžet uvrsti 15 miliona eura duga penzionisanim vojnicima.

S druge strane, u VM-u različiti stavovi. Neki ministri mišljenja su da penzije vojnicima treba isplatiti, a drugi da je Zakon koji je to predvidio loš i da ga treba ukinuti.

Al Jazeerin Aldin Arnautović podsjeća da je 2010. godine, u predizborno vrijeme, državni parlament donio zakon koji je ovim ljudima omogućio rano penzionisanje.

Ignoriranje vlasti

Kao posljedica Zakona, više do 1.500 vojnika, među kojima su i ovi, odlazi u penziju.

Dvije godine poslije, penzionisani vojnici nisu dobili nijednu penziju, uslijed čega je dug narastao na 15 miliona eura. 

Političar koji je vodio VM u vrijeme usvajanja zakona, danas je ministar finansija. Iako su aktivno učestvovali u donošenju zakona, njegova stranka promijenila je stavove, a on mišljenje.

“Zato sam izašao pred javnost da kažem da se radi prije svega o nemoralnom zakonu koji je stvorio obaveze prema ljudima. Da pokušavam da tragam za rješenjem koje će pomoći ovim ljudima koji štrajkuju, da ne hodaju od centrale do centrale političkih partija, a da poslanici stave van snage ovaj zakon”, izjavio je aktuelni ministar finansija BiH Nikola Špirić.

Poštivanje zakona

Borci traže poštovanje zakona i ostvarivanje stečenih prava.

“Stvorili smo ovu vojsku, mnogo nam je obećano i doveli su nas na ovaj stadij da ovim načinom tražimo svoja stečena prava”, kaže penzionisani vojnik OSBiH Savo Jeftić.

“Po zakonu smo otišli u penziju. Otpušteni iz oružanih snaga. Po zakonu. Prvog septembra smo otpušteni, a do danas nismo dobili dinara. Ta ista vlast koja je donijela zakon sada ga ne poštuje “, rekao je za Al Jazeeru Nihad Grabovica, jedan od okupljenih demonstranata.

Ovo nije jedini slučaj usvajanja zakona u predizborno vrijeme te pokušaja njihovog anuliranja nakon uspostave vlasti.

“Političari ciljaju na one grupe od kojih misle da će imati najviše koristi na izborima”, rekao je Damir Mehmedbašić, iz Centra za zastupanje građanskih interesa gostujući u vijestima Al Jazeere. 

Vladajuće stranke na ovaj način institucije države iskorištavaju predizborne svrhe. U Bosni i Hercegovini, bogati i moćni igraju se sudbinama siromašnih i ugroženih.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Prijevremeno penzionisani pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine koji su u srijedu stupili u štrajk glađu i dalje su pred Zgradom institucija BiH. Traže da vlast provede Zakon prema kojem su poslani u prijevremenu penziju, a sada nema novca za njihove penzije. U međuvremenu, na najvišem nivou održano je niz sastanaka, ali sudeći prema najavama […]

Published On 22 Mar 2012
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO