Makedonija: Život sa 100 eura mjesečno

Tekstilna branša u BiH je sa prijeratnih 100.000 radnih mjesta pala na petinu (Al Jazeera)

Zaposleni u fabrici Moda iz gradića Sveti Nikola na istoku Makedonije mjesečno zarađuju sto eura, što su najmanje plate u zemlji, ali postoji način da zarade i više.

“Ako ispune normu, radnice zarađuju po jedan evro za svaki sat rada. Dnevno zarađuju osam evra“, izvijestila je reporterka Al Jazeere Milka Smilevska.

Zaposlenici fabrike kažu da im je za pristojan život potrebno bar pet puta više novca od minimalne plate, ali zbog konkurencije sa Dalekog istoka nema nade da će vlasnici tekstilnih fabrika radnicima obezbijediti veće plate.

Premala primanja

Tekstilna radnica Elizabeta Nakova dnevno mora provjeriti kvalitet izrade 600 košulja kako bi mjesečno zaradila 220 eura. 

„Da bismo živjeli bolje, trebamo dobijati mnogo veću platu od ove koje imamo. A minimalna, od 100 eura je premala. Da pitamo političare u parlamentu kako bi oni živeli sa 100 eura mesečno?“, kazala je Nakova za Al Jazeeru.

Nakova je majka dvoje djece, a zbog  teške finansijske situacije, njen suprug u Švedskoj radi kao vozač kamiona, te je tako porodica na okupu svaka dva mjeseca.

Direktor tekstilne kompanije Grozde Cvetkovski kaže da radnicima ne može ponuditi više novca.

„Ima radnika sa platom od 100 eura, ali takvih je manji procenat. Ko ispuni 60 – 70 posto norme, dobije 100 evra. Ko ispuni normu 100 posto, zarađuje 160 do 200 eura, ali ni oni nisu zadovoljni“, tvrdi on.

Stav sindikata

Uzrok lošeg stanja makedonske tekstilne industrije Cvetkovski vidi u velikoj konkurenciji s Dalekog Istoka.

Kaže da radnice u Kini, Vijetnamu ili Indiji, jednu mušku košulju izrade upola jeftinije nego njihove kolegice u Makedoniji, te je zbog toga  sve teže pronaći tržište u evropskim zemljama.

U Savezu sindikata Makedonije, međutim, kažu da je uspjeh što je dogovorena donja granica za plate u tekstilnoj industriji.

Predsjednik saveza Živko Mitrevski dodaje da je minimalna plata u drugim oblastima malo veća nego kod tekstilnih radnika i iznosi 130 eura mjesečno.

„Mi smo svjesni da utvrđivanjem visine plate nismo obogatili radnike. Ali ipak ovo je garancija da se rad u Makedoniji nakon dvadeset godina konačno vrednuje“, kazao je on.

Izvor: Al Jazeera


Više iz rubrike Balkan
POPULARNO