Komšić kandidat za predsjednika SDP-a BiH

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić povukao je u srijedu ostavku na stranačke funkcije u Socijaldemokratskoj partiji BiH i ostaje član ove stranke.

U obraćanju nakon sjednice Predsjedništva SDP-a BiH, Komšić je najavio kandidaturu za predsjednika stranke na narednom Kongresu stranke, koji će se održati za tri godine, izvijestila je reporterka Al Jazeere Adisa Ruždić.

“Ja neću pobjeći, ja sad idem do kraja … na sljedećem Kongresu SDP-a ići ću za predsjednika stranke, iako mi to nije bila ambicija”, rekao je Komšić.

Predsjednik stranke Zlatko Lagumdžija kazao je da je jedan od prijedloga iznesen na sjednici bio da se on povuče sa liderske pozicije, a da Komšić bude imenovan za vršioca dužnosti predsjednika stranke, ali da je to odbijeno.

‘Ostavka rezultat krivice’

Na sjednici Predsjedništva SDP-a BiH, završenoj u kasnim poslijepodnevnim satima u srijedu, jednoglasno je  odbijena Komšićeva ostavka.

U obraćanju nakon sjednice, Komšić je kazao:

“Imao sam dug i iskren razgovor s Lagumdžijom jučer. Danas sam želio da čujem šta kažu moji drugovi. Rekli su mi svašta, da sam neodgovoran, a Hakija Meholjić [potpredsjednik Glavnog odbora SDP-a BiH] mi je rekao da bježim, što me povrijedilo … I onda sam odgovorio Hakiji i svima ostalima: ‘ne, ne, ne, ja neću pobjeći, ja sad idem do kraja … na sljedećem Kongresu SDP-a ići ću za predsjednika stranke, iako mi to nije bila ambicija”.

Lagumdžija je kazao „da je ovo nešto što nam s jedne strane nije trebalo, a s druge trebalo nam je“.

„Mislim da iz ovoga svi izlazimo mnogo zreliji i da smo pokazali da smo svjesni situacije u kojoj se zemlja nalazi“, kazao je on.

“Ostavka je i rezultat krivice što sam šutio kada je trebalo da pričam”, kazao je Komšić.

Komšić je u ponedjeljak podnio ostavke na mjesto potpredsjednika stranke, kao i članstvo u Predsjedništvu stranke.

Upitan šta ga je navelo na ostavku, Komšić je istakao je da su lijepi trenuci kada se pobijedi, ali u jednom trenutku to postane teret kada ljudi pitaju šta se dešava, zašto stvari ne idu naprijed, a da od njega očekuju odgovore.

Komšić priznaje da je bilo situacija kada ljudima nije znao dati odgovore na pitanja zbog čega se osjeća krivim. Također je naveo da je vrlo često stajao po strani i da mu je žao što nije govorio stvari koje je prešutio.

“Jednostavno, znate, taj pritisak dođe do te tačke da ti nešto moraš uraditi, ako imaš imalo obraza, imalo časti“, kazao je Komšić, naglašavajući da su SDP-u BiH potrebne reforme, kako bi stranka bila odgovorna glasačima i građanima.

„Moja ostavka je zapravo bila  produkt i tog osjećaja i produkt osjećaja krivice zašto nešto nisam uradio, a možda sam mogao. Krivo mi je što nisam rekao ne“.

„Šta je mogao uraditi i kome reći ne, Komšić nije precizirao“, izvijestila je Ruždić.

Komšić je kazao da se, osim vanjske politike, želi baviti i Zakonom o oduzimanju nelegalno stečene imovine, čije je donošenje SDP BiH obećao u predizbornoj kampanji.

Pitanje Jeremića

Mediji su kao jedan od razloga Komšićeve ostavke ranije navodili i različite stavove Komšića i Lagumdžije,  ujedno i šefa diplomatije BiH, o kandidaturi ministra vanjskih poslova Srbije Vuka Jeremića za Generalnu skupštinu Ujedinjenih naroda.

Komšić se protivi Jeremićevoj kandidaturi, koju je Lagumdžija podržao prilikom nedavne posjete Beogradu.

Komšić i Lagumdžija u srijedu nisu potvrdili da li je jedan od razloga za Komšićevu ostavku bilo pitanje Jeremića, ali je Komšić  poručio:

„Predsjedništvo BiH utvrđuje vanjsku politiku i niko više, šta god ko o tome mislio. Niko više. Tri čovjeka koji sjede u Predsjedništvu o tome odlučuju i to je sveto pismo“.

Komšić je ranije izjavio da ostaje član Predsjedništva BiH.

“Nastavljam da na tom položaju radim u punom kapacitetu sa svim obavezama prema državi BiH“, kazao je on.

Zoran Tomić, profesor na Sveučilištu u Mostaru, kazao je za Al Jazeeru da je razlog Komšićeve ostavke vjerovatno „njegovi apetiti, njegova želja, njegova potreba … da vodi SDP, sasvim je izvjesno da je on danas bacio rukavicu prema Zlatku Lagumdžiji“.

On je rekao da iz ove krize SDP BiH izlazi slabiji nego što je bio.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Ostavka Željka Komšića na stranačke funkcije opomena je Zlatku Lagumdžiji da napusti mjesto predsjednika stranke, kazao za Al Jazeeru analitičar Enver Kazaz.

Published On 19 Mar 2012

Enver Kazaz, profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu i politički analitičar, kazao je za Al Jazeeru da je odluka Komšića da podnese ostavku, ali da je odmah ne obrazloži, odraz bahatosti i neodgovornosti prema javnosti. Kazao je daje ostavka došla „dosta kasno, budući da zamjerke Lagumdžiji traju desetljeće i pol. Ona je zapravo neka vrsta […]

Published On 20 Mar 2012
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO