Izetbegović: Zahtjev za članstvo u junu

Predsjedavajući predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, koji se u Briselususreće sa čelnicima Evropske unije, izjavio da BiH planira predati zahtjev za kandidaturu u EU u junu.

Ovo je prva vanjskopolitička posjeta Izetbegovića nakon preuzimanja nove funkcije.

EU drži otvorena vrata za BiH

“Domaćine, pet čelnika EU, upoznao sam sa situacijom u BiH i pozitivnom razvojem događaja posljednjih mjeseci“, rekao je Bakir Izetbegović za Al Jazeeru.

Što se slučaja Sejdić-Finci tiče, Izetbegović je poručio u Briselu kako taj problem nije lako rješiv.

„Mislim da sam naišao na razumijevanje. Spremni su čekati da BiH riješi ovo pitanje. Mislim da smo blizu rješenja“, rekao je Izetbegović.

On je naglasio da EU drži otvorena vrata za BiH i da nema alternative.

Inače tačan kao švicarski sat, predsjednik Evropskog parlamenta Martin Schulz, nakon sastanka, najprije se izvinio jer je kasnio jednu minutu.

Dobar znak

„Ali to nije naštetilo našim prijateljskim odnosima. A i to je dobar znak. Znači da BiH ispred nas, a da Evropski parlament kasni. Mislim da je i to bilo značajno za ovu posjetu predsjednika Izetbegovića“, kazao je Schulz.


Katarina Drlja o sastanku u Briselu

„Iako se radi o, za Brisel posve svakodnevnim tridesetominutnim protokolarnim sastancima kakve ljudi u vrhu Europske unije imaju nekoliko puta na dan, upravo na ovim sastancima političari mogu predstaviti svoje zemlje u najboljem svjetlu”, izvijestila je reporterka Al Jazeere Katarina Drlja

“I upravo zato da bi pokazao koliko je Europska unija bitna za Bosnu i Hercegovinu, predsjedavajući Bakir Izetbegović izabrao je Brisel za svoje prvo vanjskopolitičko putovanje“.

Kako je kazala Drlja, “pohvale za napredak BiH stizale su sa svih strana. Ali, nikakva obećanja”.

„Spektakularne poruke moraju doći iz Sarajeva. U Briselu obično raspravljamo i ocjenjujemo proces, napredak na evropskoj agendi s BiH. Komesar [za proširenje EU Stefan] Fuelle je više puta rekao da je ovo ključna godina za BiH u smislu njenih evropskih težnji i da bi 2012. mogla biti godina dobrih vijesti na temelju nedavnih zbivanja“, rekao je njegov glasnogovornik Peter Stano.

Schulz je kazao da ima povjerenja u sposobnost vlade BiH da riješi pitanje slučaja Sejdić- Finci, koji je kriterij za dogovor o pridruživanju EU i stabilizaciji“.

Evropski parlament je ranije ovog mjeseca objavio rezoluciju o BiH, kojom se traži provedba odluke Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci.

Sud je u ovom slučaju zaključio da BiH treba promijeniti Ustav kako bi se omogućilo pripadnicima manjina, osobama koje ne pripadaju jednom od tri konstitutivna naroda, da budu birani na najviše funkcije, što sadašnje odredbe ne omogućavaju.

Barroso ohrabren

“Željeli bi podnijeti zahtjev u junu, potom nam treba nekoliko mjeseci za parlamentarnu proceduru“, rekao je Izetbegović.

On je najavio da će slučaj Sejdić-Finci biti riješen za nekoliko mjeseci, javila je naša reporterka.

„Očekujem napredak po pitanju implementacije Sejdić – Finci, presude Evropskog suda za ljudska prava, jer se to još nije dogodilo. Ali nakon mog razgovora s predsjedavajućim Izetbegovićem, koji mi je objasnio situaciju kako ju sam vidi, nekako sam ohrabren“, rekao je predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Gost Al Jazeere je bio predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović. Između ostalog je govorio o radu Predsjedništva i ustavnim promjenama. Razgovor je vodio Saša Delić.

Published On 12 Mar 2012

Sve se češće spominje kako bi Bosna i Hercegovina, do juna ove godine, mogla podnijeti zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji. Čuli smo listu uslova. I dok se daju novi zadaci, domaće vlasti još nisu riješile ni stare, poput provedbe presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić – Finci. Priču donosi Boris Gagić.

Published On 29 Feb 2012

Prošao je još jedan rok za izvršenje presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci, bez uspjeha. Parlamentarna komisija nije postigla saglasnost o ovom pitanju, pa će zatražiti novi mandat. Pripadnici nacionalnih manjina i neopredijeljeni građani negoduju. Pitaju – čemu novi mandat kada o ustavnim promjenama zemlje odlučuju predsjednici šest stranaka?

Published On 12 Mar 2012
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO