Bivši borci prenoćili ispred bh. Parlamenta

Za isplatu zaostalih penzija bivšim pripadnicima OSBiH potrebno je 29,8 miliona KM (Fena)

Penzionirani vojnici Oružanih snaga (OS) Bosne i Hercegovine koji imaju pravo na prijevremeno penzioniranje noćili su pod vedrim nebom ispred zgrade Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Sarajevu, odlučni u svom zahtjevu da u budžet Bosne i Hercegovine za ovu godinu budu uvrštena sredstva za isplatu njihovih penzija.

Jedan od predstavnika bivših vojnika Senad Hubjer je izjavio da se očekuje da ovo pitanje bude na sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, koja će biti održana u srijedu.

“Od predsjedavajućeg Vijeća ministara Vjekoslava Bevande i njegovih zamjenika Nikole Špirića i Zlatka Lagumdžije u utorak smo dobili uvjeravanje da će ovo pitanje uvrstiti u dnevni red današnje sjednice i da će tražiti od ostalih ministara da skrešu svoje budžete kako bi se uštedjela sredstva potrebna za naše penzije”, dodao je Hubjer, prenose bh. mediji.

Ako penzionirani pripadnici OSBiH ne budu zadovoljni informacijama Vijeća ministara BiH, stupit će u kolektivni štrajk glađu.

Prema njegovim riječima, predstavnici bivših pripadnika OSBiH će na kraju sjednice Vijeća ministara biti informirani šta je dogovoreno.

“Ako informacijom ne budemo zadovoljni, stupit ćemo u kolektivni štrajk glađu”, najavio je Hubjer.

Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine usvojila je uoči općih izbora 2010. godine izmjene i dopune Zakona o OSBiH kojima se vojnicima koji su do 23. decembra 1995. godine najmanje dvije godine učestvovali u ratu kao pripadnici Armije Bosne i Hercegovine, Hrvatskog vijeća obrane (HVO) ili Vojske Republike Stpske (VRS), a kojima zbog godina života ne može biti produžena profesionalna vojna služba, omogućava odlazak u prijevremenu starosnu penziju.

Za isplatu penzija za 2010, 2011. i 2012. godinu bivšim pripadnicima OSBiH koji imaju pravo na prijevremeno penzioniranje potrebno je 29,8 miliona konvertibilnih maraka (KM).

Izvor: Agencije


Više iz rubrike Balkan
POPULARNO