Alžirac Frendi Omar deportiran iz BiH

Trenutno u Imigracionom centru u Istočnom Sarajevu boravi 39 stranih državljana (AP)

Vlasti Bosne i Hercegovine u srijedu su iz te države deportirale Frendija Omara, državljanina Alžira, koji je označen kao osoba koja predstavlja prijetnju nacionalnoj sigurnosti Bosne i Hercegovine, potvrđeno je iz sjedišta Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Kako se navodi u saopćenju, Omar je, u pratnji agenata bosanskohercegovačke službe za poslove sa strancima, deportiran u Alžir, a uz mjeru protjerivanja, izrečena mu je i zabrana ulaska u Bosnu i Hercegovinu u narednih pet godina.

Omar je već protjerivan iz Bosne i Hercegovine, i to 2010. godine, no nakon toga se ilegalno vratio, a bh. policija ga je u septembru 2011. godine pronašla na području Čajniča, u istočnoj Bosni.

On je nakon hapšenja bio smješten u Imigracioni centar u Istočnom Sarajevu, gdje je čekao ponovnu deportaciju.

Ministarstvo sigurnosti nije navelo zbog čega je tačno Omar proglašen prijetnjom po nacionalnu sigurnost, no navodi se kako je on koristio različite identitete, pokušavajući na taj način izbjeći deportaciju iz Bosne i Hercegovine.

Omar je već protjerivan iz BiH, i to 2010. godine, no nakon toga se ilegalno vratio.

Mediji su ranije javljali kako je Omar tokom rata u Bosni i Hercegovini bio pripadnik jedinice “El mudžahid”, koja je bila sastavljena od dobrovoljaca porijeklom iz afroazijskih zemalja.

Prema podacima Ministarstva sigurnosti, trenutno je u Imigracionom centru u Istočnom Sarajevu smješteno 39 stranih državljana, a među njima su i tri osobe koje su, kao i Omar, proglašene prijetnjom po nacionalnu sigurnost Bosne i Hercegovine.

Pored njih, pod nadzorom Službe za poslove sa strancima je i jedan strani državljanin koji također predstavlja prijetnju po nacionalnu sigurnost Bosne i Hercegovine, a kojem je odlukom Suda Bosne i Hercegovine određena mjera nadzora na kućnoj adresi uz svakodnevnu obavezu javljanja policiji.

Izvor: Agencije