Vujanović: Trobojka kao predsjednički simbol

Susret predsjednika Crne Gore i Srbije, Vujanovića i Tadića (predsjednik.me)

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović izjavio je u četvrtak večer da bi za njega bilo prihvatljivo da se trobojka uvede kao predsjednička zastava i ponovio zalaganja za skraćenje dijelova himne Crne Gore čiji je autor kontroverzni Sekula Drljević.

Vujanović je kazao da ne vidi ništa sporno da trobojka sa aplikacijom crnogorskog grba bude zastava predsjednika Crne Gore.

“Trobojka sa aplikacijom grba da bude predsjednička zastava, zašto da ne. Ukoliko se postigne takav politički dogovor ja bih ga prihvatio”, kazao je Vujanović, dodajući da je trobojka sa grbom bila prisutna i u crnogorskom ustavu iz 1905. godine.

On je, u intervjuu Televiziji Crne Gore, rekao da nije prihvatljivo da trobojka bude vraćena u crnogorski državni sistem kao narodna zastava, na čemu insistira opozicija, jer, kako je naveo, Crna Gora ima državnu zastavu koja je samim tim i narodna.

Trobojka je bila državna zastava Crne Gore do jula 2004. godine kada je umjesto nje uvedena crvena zastava sa aplikacijom grba.

‘Antifašista do srži’

Vujanović je ponovio da se zalaže da se crnogorska himna “Oj svijetla majska zoro” skrati za posljednje dvije strofe, jer je njihov autor dokazani pristalica fašizma i ustaštva Sekula Drljević.

“Ne možete od mene, koji sam antifašista do srži, tražiti da ima emociju prema djelu čovjeka koji je bio izraziti pristalica fašizma i ustaštva”, rekao je crnogorski predsjednik.

Vujanović je istakao da je Kombinat alumijuma Podgorica (KAP) najkompleksnije pitanje crnogorske ekonomije i da je država u obavezi da pomogne toj kompaniji, ali ona ne može da bude dugoročno državno preduzeće.

On je kazao ruski menadžment nije uspeo da od KAP-a napravi uspješnu kompaniju, zbog čega više ne može da bude većinski vlasnik.

Upitan da prokomentira ocjenu predsjednika parlamenta Ranka Krivokapića da je privatizacija KAP-a bila neznanje ili korupcija, Vujanović je kazao da ta ocjena zahtijeva razjašnjenje između Krivokapića i Mila Ðukanovića, koji je bio na čelu vlade koja je zaključila ugovor o prodaji KAP-a.

Izvor: Agencije