Slovensko da hrvatskom ugovoru ‘na čekanju’

Slovenija neće ratificirati pristupni ugovor Hrvatske sa Evropskom unijom prije sastanka predstavnika slovenskih i hrvatskih vlada koji se očekuje do ljeta, kada će se rješavati otvorena pitanja između dvije zemlje, kazao je slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec u posjeti Zagrebu.

Erjavec je rekao da je iznimno zainteresiran „da vlada što prije pristupi procesu ratifikacije“

„Računam da bi se o tome moglo početi razmišljati nakon sastanka vlada, što će se desiti do ljeta“, kazao je on.

Arbitražni sud

Izjava ministra dolazi nakon što je prije nekoliko dana slovenska policija zaustavila hrvatskog ribara, tvrdeći da lovi u slovenskim vodama. On je tvrdio drugačije.

Kako je iz Zagreba izvijestila reporterka Al Jazeere Ivana Brkić, incidente ove vrste trebao bi zaustaviti arbitražni sud, koji će odrediti granicu između Hrvatske i Slovenije na moru i kopnu.


Rok Kajzer o odnosima Slovenije i Hrvatske

„Ostala neriješena pitanja, poput problema štediša Ljubljanske banke i nuklearke Krško, rješavat će mješovita međudržavna komisija, koja će ponovno početi s radom. Ona će dati prijedloge na najvišoj razini, dvjema vladama” kazala je Brkić.

Hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić kazala je da je „interes i Hrvatske i Slovenije da prvo štiti interese svojih građana, suzdržava se incidenata i prihvati odluku arbitražnog suda“.

Erjavec je kazao da postoji opasnost od pogoršanja odnosa dvaju država, te je zato „izuzetno važno da pokušamo izbjeći sve incidente“.

Dobri odnosi

Novinar slovenskog lista Delo Rok Kajzer kazao je za Al Jazeeru da sastanka ministara vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije nije bilo čak osam godina, kada je počeo drastični pad u odnosima dvaju država, koji se sad znatno popravio.

„Ovo je naravno jedna snažna posjeta. Ako ne zbog drugog, onda zbog straha koji se pojavio u Zagrebu da naš premijer Janez Janša nije sklon Hrvatskoj“, kazao je Kajzer.

„Prvi posjet pokazuje da će ova vlada raditi na nastavku politike dobrih odnosa“.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Predsjednik Hrvatske, Ivo Josipović, nedavno je predložio da se granični sporovi u regiji, ako propadnu pregovori, rješavaju arbitražom. Hrvatska i Slovenija su svoj spor već prepustile arbitražnom sudu. Sa Crnom Gorom, Hrvatska je postigla načelan dogovor da problem granice riješi Međunarodni sud. Što će biti sa Srbijom i Bosnom i Hercegovinom – priču donosi Ivana […]

Published On 03 Mar 2012

Radi se o dogovoru hrvatske i slovenske strane o članovima Komisije koji su se birali s popisa kandidata kog su dobili od predsjednika EK Jose Manuela Barrosa i komesara za proširenje EK Stefana Fuellea.

Published On 17 Jan 2012
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO