Sarajevo: Za jeftine letove presudno 10 eura

Bosna i Hercegovina mogla bi dobiti prve niskobudžetne veze sa Evropom do ljeta.

Kako saznaje Al Jazeera, pregovori o niskotarifnim letovima su u završnoj fazi.

Reporter Al Jazeere Ivan Pavković kazao je da bi za ostvarenje jeftinih letova vlasti Bosne i Hercegovine morale odustati od naknada u iznosu od 15 eura po putniku.

„Zauzvrat, mogli bi dobiti više turista, ali i više odlazaka onih koji žele na jeftiniji način doći do drugih europskih destinacija“, kazao je Pavković.
Četiri destinacije

„Interes „low cost“ prijevoznika postoji. Namjeravaju povezati glavni bosanskohercegovački grad s Londonom, Rimom, Dizeldorfom, te jednim od gradova Švedske“.

Državne vlasti već su odustale od svojih pet eura, a na redu je Federacija BiH.

Kako je izvijestio Pavković, u ministarstvu turizma kažu kako će učiniti sve kako bi se spornih 10 eura po putniku riješilo.

Glasnogovornica ministarstva Mija Martina Barbarić kazala je da bi trebalo ostvariti kompromis „kako bi na svačije zadovoljstvo imali pozitivna rješenja i bolju promociju bh turizma“.

Pomaci su nužni kako bi se stanje na bosanskohercegovačkim aerodromima popravilo.

Od njih četiri u prošlom mjesecu značajniji promet bilježi jedino sarajevski aerodrom. Banjalučki i mostarski ostvarile su zanemariv promet, dok preko tuzlanskog nije putovao niko.

Putnički servis

Kako je izvijestio Pavković, proteklih godina bilo je zanimanja niskotarifnih prijevoznika upravo za te manje zračne luke, dok se oni sada najviše interesiraju za Sarajevo i Mostar.

U Sarajevo već lete dva niskobudžetna prijevoznika, ali cijene avionskih karata često su tek malo niže od standardnih.

Kako je objasnila glasnogovornica Međunarodnog aerodroma Sarajevo Edita Sulejmanović, na ovom aerodromu plaća se putnički servis u iznosu od 18 eura po putniku na svim međunarodnim letovima.

Od plaćanja tog servisa izuzeta su samo djeca do dvije godine starosti i posada aviona.

Niskobužetni prijevoznici u Europi bilježe stalni porast putnika.

Prošle godine činili su 35,3 posto ukupnih kapaciteta u zračnom prijevozu, a do 2020. namjeravaju prevoziti čak 60 posto  putnika koji putuju s jedne tačke na drugu, bez presjedanja.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Još prije petnaestak godina se pojavila ideja da Mostar postane jedan od čvorišta avionskog putničkog saobraćaja, ne samo u BiH nego i u regiji. U međuvremenu je bilo nekoliko pokušaja da se Hercegovina barem jednom stalnom linijom poveže sa svijetom.  Prije nekoliko dana, pokrenuta je inicijativa povezivanja Mostara i Hercegovine, preko sarajevskog aerodroma sa svijetom.

Published On 20 Jan 2012
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO