Problemi srpskih povratnika u Hrvatskoj

Većina hrvatskih građana srpske nacionalnosti, koji su u ratu napustili Hrvatsku, ostala je bez svoje imovine.

Nihove kuće i stanovi, prema tadašnjem zakonu, bili su dati na korištenje uglavnom Hrvatima doseljenim iz Bosne.

Proteklih godina  imovina je vraćena, ali ima slučajeva gdje se sve pretvorilo u dugogodišnje sudske sporove. Neki Srbi i dalje ne mogu u svoje kuće, zato što bivši korisnici od njih traže da im vrate ono što su ulagali.

U zgradi za kolektivno stanovanje u Zagrebu, smještaj je pronašla Milica Miladinović.

Dvanaest kvadrata stambenog  prostora dobila je na korištenje od države, a  12 godina bori se s državom.

“U 21. stoljeću ja sam prinuđena da se kupam u dječjoj kadi i grijem vodu u loncu i lavoru. A imam svoju kuću za koju se borim već dvanaest godina!”, kazala je Miladinović za Al Jazeeru.

“Kad sve ovo vidim, dođe mi da lupam glavom o zid! Da se pitam da li iko postoji da vidi sve ovo, da vidi dvanaestoogodišnju muku, sudsku”.

Pravomoćna presuda

„Kuća je u Hrvatskom Zagorju. Točnije, ono što je od nje ostalo“, izvijestila je reporterka Al Jazeere Martina Kiseljak.

Trebalo je sedam godina da Miladinović sudskim putem iseli privremenog korisnika. A onda je on uspješno tužio nju – sud je pravomoćno presudio da Miladinović mora nadoknaditi njegova ulaganja – 40.000 eura.

“Ja se prosto pitam od kud bi meni bilo četrdeset tisuća eura za dom koji sam jedini posjedovala i koji jedini posjedujem. Živim s 500 kuna socijalne pomoći”, objašnjava Miladinović.

U Srpskom demokratskom forumu kažu kako ova nelogičnost nije jedinstveni slučaj u Hrvatskoj. Za svoja ulaganja u zemljišta i kuće, bivši privremeni korisnici sada traže obeštećenje u stotinjak slučajeva.

„Država je dala, ona je i odgovorna za uništavanje te privatne imovine. Ona treba da obešteti toga čovjeka, to je njeno pravo. Po meni nema potrebe, ali treba vlasniku da vrati njegov objekat onakav kakav je bio i da obešteti ga za sve ove godine što se mučio i trpio“, kazao je predstavnik Foruma Veljko Džakula.

‘Među prioritetima Vlade’

U mjerodavnom ministarstvu kažu kako je dosad riješeno čak 19.267 slučajeva u kojima su korisnici neovlašteno ulagali u kuće. Milica Miladinović jedna je od 14 slučajeva koje će, tvrde, uskoro riješiti.

“Rješavanje pojedinačnih slučajeva neovlaštenih ulaganja u privremeno zauzetu imovinu nalazi se visoko na ljestvici prioriteta Vlade”, navodi se u saopćenju.

Bio je to i jedan od uvjeta za zatvaranje poglavlja 23 u pristupnim pregovorima Hrvatske za ulazak u Evropsku uniju, koji se odnosi na pravosuđe i temeljna ljudska prava.

„Budući da Europska unija i dalje motri provodi li Hrvatska reforme, Milica se nada da će uskoro biti obeštećena i živjeti u svojoj kući u Hrvatskom Zagorju“, izvijestila je Kiseljak iz Stubičkih Toplica.

Izvor: Al Jazeera
 


Više iz rubrike Balkan
POPULARNO