Josipović: Ratni zločini moraju se kazniti

Josipović tvrdi da je vrlo važno razlikovati ratne zločine od krivičnih djela obuhvaćenih Zakonom o oprostu (AFP)
Josipović tvrdi da je vrlo važno razlikovati ratne zločine od krivičnih djela obuhvaćenih Zakonom o oprostu (AFP)

Svaki zločin je zločin i mora se kazniti, a važno je odvojiti politiku od suđenja za ratne zločine, istakao je u srijedu hrvatski predsjednik Ivo Josipović.

Josipović je govorio na okruglom stolu o nužnosti učinkovitijeg procesuiranja ratnih zločina jačanjem regionalne saradnje i procesuiranjem zapovjedno odgovornih osoba.

Zakon o ništavnosti određenih pravnih akata pravosudnih tijela bivše JNA, bivše SFRJ i Republike Srbije, nije dobar, jer politika odlučuje o procesuiranju ratnih zločina, a ne omogućava braniteljima da  da se brane, rekao je Josipović i ocijenio kako je taj zakon neustavan.

Nova faza

Naveo je pritom slučajeve bivše direktorice vukovarske bolnice Vesne Bosanac i vukovarskog branitelja Tihomira Purde koji su imali neugodnosti zbog netransparentnih postupaka.

Josipović je kazao da lično nikad neće dati pomilovanje počiniteljima najtežih krivičnih djela, pa tako i za ratni zločin.

Također je rekao da je vrlo važno razlikovati ratne zločine od krivičnih djela obuhvaćenih Zakonom o oprostu.

„Ulazimo u novu fazu odnosa prema ratnim zločinima u kojoj trebaju otpasti svi oni postupci u kojima nema elemenata ratnog zločina, ali i obuhvatiti sve osnovano sumnjive“, dodao je Josipović.

Učinjeni su značajni pomaci i nužno je dalje raditi na učinkovitijem procesuiranju ratnih zločina kao preduvjetu mira i pravednosti na ovom području, naglasio je on.

Josipović je dodao da lično nikad neće dati pomilovanje počiniteljima najtežih krivičnih djela, pa tako i za ratni zločin.

Ugrožena saradnja

Napomenuo je da Međunarodni krivični sud prijevremeno otpušta počinitelje raznih zločina, a da to čine i neki domaći sudovi za ratne zločine.

Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić ocijenio je da je Zakon o ništavnosti ugrozio saradnju sa susjednim zemljama u procesuiranju ratnih zločina, ali je nije doveo u pitanje.

Takav oblik “podrške” počiniteljima ratnih zločina treba biti krajnje restriktivan, kazao je on.

Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić ocijenio je da je Zakon o ništavnosti ugrozio saradnju sa susjednim zemljama u procesuiranju ratnih zločina, ali je nije doveo u pitanje.

Saradnja na temelju sporazuma državnih odvjetništava u regiji se i dalje nastavlja kroz dnevne kontakte i razmjenu informacija u različitim predmetima ratnih zločina, bez obzira u kojoj se državi vode, rekao je Bajić novinarima tokom pauze skupa.

Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Hrvatskoj Paul Vandoren istakao je kako je Hrvatska pokazala znatan napredak u procesuiranju ratnih zločina, a time i nezavisnosti hrvatskog pravosuđa.

Pohvalio je formiranje specijaliziranih sudova za ratne zločine te dodao da EU nadgleda ispunjava li Hrvatska preuzete obaveze iz pristupnih pregovora za ulazak u Uniju.

Ratni zločin protiv civila i čovječnosti treba biti kažnjen bez obzira ko je počinitelj, naglasio je Vandoren.

Također je pohvalio aktivnosti nevladinih organizacija i njihov doprinos u procesuiranju ratnih zločina u protekle tri godine.

Okrugli stol organizirali su Centar za suočavanje s prošlošću – Documenta, Građanski odbor za ljudska prava i osječki Centar za mir, nenasilje i ljudska prava.

Izvor: Agencije


Povezane

Gost emisije Recite Al Jazeeri je predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović. Ivo Josipović po struci je pravnik i kompozitor. Dužnost predsjednika, nakon karijere univerzitetskog profesora i saborskog zastupnika, obavlja gotovo dvije godine. Njegov mandat je najviše obilježio dijalog sa zemljama u okruženju, Slovenijom, Crnom Gorom, a posebno Srbijom i Bosnom i Hercegovinom. Josipović je za […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO