Srbija: Tadić u utorak raspisuje opće izbore

Prema podatcima iz Registra političkih stranaka, u Srbiji je trenutno registrirano 87 političkih stranaka (Reuters)

Srbijanski predsjednik Boris Tadić u utorak će raspisati opće izbore, koji bi trebali biti održani krajem aprila ili početkom maja, a već uoči raspisivanja izbora pojedine stranke sklopile su sporazume o predizbornim koalicijama.

U utorak u podne Tadić će raspisati parlamentarne izbore, saopćio je u ponedjeljak navečer njegov ured.

Dan uoči raspisivanja izbora, koji će biti parlamentarni, regionalni, lokalni, a možda i predsjednički, Socijalistička partija Srbije (SPS), na čijem je čelu ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačićć, potpisala je predizborni koalicijski sporazum s Jedinstvenom Srbijom (JS) i Partijom ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS).

SPS je na prošlim izborima 2008. godine nastupio u istoj koaliciji, da bi nakon tadašnjih izbora u formiranju vlade postao vodeći partner Demokratske stranke (DS), koju predvodi Tadić.

DS je prije nekoliko dana potpisao koalicijski sporazum sa Socijaldemokratskom partijom Srbije (SDPS), koju predvodi ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić, a predizborne koalicije dogovaraju i ostale stranke.

Ideja da istovremeno budu održani i predsjednički izbori, nakon što bi po tom scenariju Tadić podnio ostavku, prema tvrdnjama medija, razmatra se iz praktičnih, ali i političkih razloga.

Pokrajinske izbore trebao bi raspisati predsjednik vojvođanskog parlamenta Šandor Egereši, dok će lokalne, a možda i predsjedničke, raspisati predsjednica Narodne skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović.

Ideja da istovremeno budu održani i predsjednički izbori, nakon što bi po tom scenariju Tadić podnio ostavku, prema tvrdnjama medija, razmatra se iz praktičnih, ali i političkih razloga.

Međutim, i dalje ostaje nepoznato hoće li se to dogoditi.

Prema podatcima iz Registra političkih stranaka, u Srbiji je trenutno registrirano 87 političkih stranaka.

Izvor: Agencije