Šagolj i Tomašević najbolji fotoreporteri

Damir Šagolj i Goran Tomašević, Reutersovi fotografi iz Bosne i Hercegovine i Srbije, proglašeni su najboljim fotoreporterima ove agencije u 2011. godini. Najboljom fotografijom proglašena je također Šagoljeva, snimljena u Sjevernoj Koreji, koja prikazuje portret Kim Il-Sunga na zgradama u Pjongjangu.

Reuters je saopćio da su Šagolj i Tomašević dali izuzetan doprinos u pokrivanju najbitnijih događaja protekle godine, te su njihove fotografije dokumentirale i postale simbol događaja iz Egipta, Libije, Japana, Južnog Sudana i Tajlanda.  

“Tokom prvih dana izvještavanja iz Japana pogođenog cunamijem, kada je strah od radijacije zbog manjka zvaničnih informacija i promjenjivih vjetrova bio ogroman, Damir Šagolj je preuzeo vodstvo nad Reutersovim timom na terenu. Također je preuzeo odgovornost za cijelu logistiku, transport, izvještavanje i sigurnost tima od preko 30 novinara”, objavljeno je na Reutersovoj internet stranici.

U saopćenju se također navodi da je ovaj bh. fotograf osim izvanrednih fotografija i video snimaka, omogućio ekskluzivne informacije sa terena Reutersovim reporterima.

“Šagolj je napravio i ekskluzivne fotografije tajlandskih poplava te video snimke unutrašnjosti haškog zatvora gdje su smješteni ratni zločinci”, rečeno je iz agencije.    

Arapsko proljeće

Srbijanski fotograf Goran Tomašević proglašen je najboljim Reutersovim fotoreporterom za pokrivanje događaja sa Tahrir trga te izvještavanje o ratu u Libiji.  

“Kada su počela previranja u Arapskom svijetu, Goran Tomašević je bio u Južnom Sudanu gdje je dokumentirao referendum o nezavisnosti. Zatim je otišao u Kairo kako bi pokrivao početak jednog od najbitnijih događaja u Arapskom svijetu”, saopćili su iz agencije.

Tomašević je u Libiji radio priče iz Bengazija, a u zadnjim danima Gaddafijeve vlasti pokrivao je i dešavanja u Sirtu.

Između dva libijska zadatka dokumentirao je proglašenje nezavisnosti Južnog Sudana.

Ratni fotografi

Šagolj (41) je fotograf agencije Reuters od 1997. godine, a pokrivao je glavne događaje na Balkanu, Bliskom Istoku, Sjevernoj i Južnoj Americi, te je trenutno angažiran na Tajlandu, gdje je šef Reutersove fotoreporterske ekipe za jugoistočnu Aziju.

Počeo je fotografirati sredinom devedesetih u BiH, a zatim je radio na brojnim ratnim područjima, od Kosova do Afganistana i Iraka.

Tomašević je ratni fotograf rođen u Beogradu 1969. godine. Počeo je da radi za Reuters 1996. tokom demonstracija protiv Slobodana Miloševića. Bio je u Bagdadu za vrijeme iračkog rata, a sada radi u Egiptu.

Nagradu za Reutersovog fotografa godine, Tomašević je osvojio 2003. i 2005. godine. 

Izvor: Al Jazeera