Deralla: Institucije šire nacionalizam

Makedonija se suočava sa talasom incidenata, koji prema ocjeni policije imaju i međuetničke motive.

Do eskalacije međuetničkih netrpeljivosti i porasta broja incidenta došlo je nakon što je prije sedmicu dana u Gostivaru policajac makedonske nacionalnosti van dužnosti u svađi oko parkirnog mjesta ubio dvojicu Albanaca.

Policija je osudila nasilje i saopćila da će svi napadači biti kažnjeni bez razlike ko su i odakle dolaze.

Učestali incidenti uglavnom između mladih ljudi iz različitih etničkih zajednica u Makedoniji posljedica su veoma loših politika vlade koja sponzorira nacionalizam, rekao je za Al Jazeeru Xhabir Deralla, aktivista za ljudska prava iz Nevladine organizacije Civil u Skoplju.


Historija međuetničkih odnosa u Makedoniji

„Upravo nacionalizam proizilazi iz institucija odakle se prenosi na široke mase. Razdvajanje različitih etničkih zajednica u Makedoniji počinje od školskih klupa pa do institucija“, kazao je on.

Deralla tvrdi da je nacionalizam sponzoriran u projektima vlade, počevši od „projekta Skoplje 2014, segregacije u obrazovanju, forsiranja historije u koju vjeruju samo oni koji je pišu te do jačanja kontrole nad medijima“.

„To je sve dio simptoma bolesti koja je proizvela ovo nasilje, koje će se, bojim se, nastaviti ako se nešto ne poduzme“, naveo je ovaj aktivista.

Prema njegovom mišljenju, Makedonija je trebala provesti Ohridski sporazum, te ustav i zakone koji su proistekli iz tog procesa, kako ne bi došlo do ovakvih incidenata.

„Ono što je bitno da svi shvate da je problem imena sa Grčkom, najmanji problem koji Makedonija ima“, zaključio je Deralla dodavši da je Makedonija izgubila mnogo “međunarodnih prijatelja zbog politike koja se provodi unutar zemlje”.

“To znači da ako mi rešimo probleme sa vladavinom zakona, demokratijom i poštivanjem ljudskih prava i sloboda, nama će se vratiti međunarodni prijatelji, koji će nam zajedno sa progresivnim snagama u zemlji pomoći da rešimo taj spor”, rekao je Deralla.

Aleksandar Čomovski, novinar, za Al Jazeeru kaže: “Zašto neonacionalizam i neokomunizam? Zato što su to dvije vladajuće stranke. A prije toga proces je već započeo sa SDSM i DPA kada je počelo partiziranje društva do porodice. Roditelji, umjesto da uče djecu  principima evropskog obrazovanja i konkurentnosti na tržištu radne snage, uče ih da budu članovi vladajuće DUI I VMRO DPMNE i sa partjiskom knjižicom traže posao”.

Izvor: Al Jazeera