Život povratnika u Zvorniku

U Zvornik, grad u istočnoj Bosni, vratilo se osamnaest hiljada povratnika. Život većine njih je težak, nemaju posao i žive od poljoprivrede. Kao i sva druga, i njihova djeca idu u školu,  ali biti učenik tu je mnogo teže nego u mnogim drugim povratničkim mjestima.

U neka sela u Zvorniku vratilo se i po nekoliko stotina izbjeglica. U Velju Glavu samo jedna. Nadina Maličbegović, reporterka Al Jazeere razgovarala je sa povratnikom Mehom Selimovićem, koji se vratio 2002.godine. Selimovićev jedini izvor prihoda danas je uzgoj ovaca.

“Kupio jednom tri, pa onda dvije, to je pet. Povećao onda i kako koje godine, izašao na dvadeset.”

‘Ostavljeni na cjedilu’

Selimović je jedini stanovnik sela. Iako mu je kuća u ratu devastirana, popravio je štetu, te kratko kaže:

“Najbolje je na svom.”

Među povratnicima su i Elvedin i Merima Ahmetović koji su se vratili 2006. godine.

“Dobili smo u donaciji plastenik i bavimo se tom plasteničkom proizvodnjom”, kaže Marima Ahmetović.

“Na početku povratka, svi su bili aktivni da se vratimo. I kad smo se vratili, ostavili su nas na cjedilu. To se vidi i na djeci koja moraju da pređu i po tri i pol kilometra u školu”, razočarano kazuje suprug Elvedin.

Djeca iz sela u školu su do prije nekoliko dana odlazila pješice a neki od njih pješačili su i po dvanaest kilometara.

Danas ih u školu kaminom, zahvaljujući osiguranim novcem donatora za gorivo, djecu u školu odvozi kamionom povratnik Muharem.

Tri razreda u učionici

“Prije su dolazili u ranim jutarnjim satima mokri, promrzli, nesposobni da rade normalno ono što smo predvidjeli za taj dan. Međutim, zahvaljujući donatorima obezbijeđen je kakav – takav prevoz”, kaže za Al Jazeeru učiteljica Elvisa Perhatović, koja u jednoj učionici radi s tri razreda istovremeno. 

Milan Cvjetinović iz nadležne općine ovakvo je dao objašnjenje o prevozu:

“Možda autobus za Liplje ne ide u smislu vremenskih uvjeta. Inače, redovne autobuske linije koje su utvrđene, one se obavljaju.”

Zbog nemogućnosti da ostvare osnovna ljudska prava, mnoge su porodice, nakon povratka u Zvornik koji je počeo prije dvanaest godina, ponovo odlazile u Federaciju a neke su tamo i ostale.

Izvor: Al Jazeera