Vlada RS za lobiranje izdvaja 5,6 miliona KM

Zgrada Vlade RS: Angažovani lobistički i advokatski uredi u inostranstvu

 

Vlada Republike Srpske (RS) će i tokom ove godine nastaviti s aktivnostima angažiranja lobističkih i advokatskih ureda u inostranstvu koji zastupaju njene interese, a za te namjene iz entitetskog budžeta biće izdvojeno 5,6 miliona maraka, a lani je dato šest miliona, potvrdila je ministrica za ekonomske odnose Željka Cvijanović.

U pitanju su ugovori koji nose oznaku “interno”, odnosno imaju određeni stepen tajnosti, pa Cvijanović nije mogla odgovoriti s kojim to konsultanskim kućama RS ima ugovore, ali je dodala da je u pitanju i jedan advokatski ured, angažiran od Vlade RS-a još prije nekoliko godina.

U pitanju su i lobističke kuće, a Cvijanović navodi da RS te aktivnosti provodi i u SAD-u i Evropskoj uniji, a sve poslove koordinira Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju.

‘Promocija stavova RS’

“Nisu u pitanju sporadične aktivnosti, već sistematska aktivnost koja se provodi na promociji stavova RS-a te afirmiranju određenih njenih prava.Također, RS je upućivala i izvještaje Vijeću sigurnosti UN-a, a sve te aktivnosti se provode u okviru ovih kuća, kao i različiti stavove s kojim je RS izlazila u pogledu kršenja ljudskih prava na prostoru BiH, a većina toga se odnosi na postupanje visokog predstavnika”, kazala je Cvijanović.

Na sjednici Vlada RS-a je informirana o radu svojih stranih konsultanata te ocijenila da su, tvrdi Cvijanović, sve planirane aktivnosti dobro urađene.

“Sve ono što je provedeno tokom 2011. je urađeno kvalitetno, a zadaci i ciljevi, koji su postavljeni pred lobističke i advokatske kuće u inostranstvu su potpuno ispunjeni”, zaključak je entitetske vlade.

Izvor: Agencije