Većina Hrvata podržava rad nove vlade

Najnovije istraživanje u Hrvatskoj o podršci građana vladi, koje je proveo CRO Demoskop na reprezentativnom uzorku od 1.300 ispitanika, pokazuje kako Vlada Zorana Milanovića i nakon tri mjeseca uživa izuzetno visoku podršku, čak 62 posto ispitanika.

Analitičari posebno ističu činjenicu da građani podržavaju Vladu i uprkos nepopularnim mjerama.

“Meni se čini da će oni malo pomalo gubiti ovu razinu podrške koja nije uobičajena nekoliko mjeseci nakon izbora, a pogotovo ne za Vladu čiji je posao, i oni su s tim poslom već i počeli, da povlači neugodne poteze kako bi došlo do ekonomskih i drugih promjena”, rekao je za Al Jazeeru Žarko Puhovski, profesor političke filozofije.

Ivan Miloloža iz Hrvatske udruge poslodavaca naveo je da ova vlast povukla već nekoliko dobrih poteza, kao što je smanjenje državnog proračuna i nekih od parafiskalnih nameta, međutim očekuju da promjeni i zakon o radu koji, kaže, poslodavcu vezuje ruke kada su u pitanju prava radnika.

“Ovakve ankete su čak bile u onim prvim godinama vlasti HDZ-a, rata i onoga kada se budilo nacionalno biće, pa su onda takve ideje bile podržavane s ovakvim postotkom”, rekao je Miloloža te dodao: “Bez obzira koliko bilo bolno, razumijemo mi Vladu i ne može se sve odjednom preko noći, no ne može se ni dugo čekati”.

Konkretne reforme

Novoj vlasti ne zamjeraju ni što je posegnula za najlakšim načinom punjenja državne blagajne, povećanjem PDV-a. Međutim, i udar na standard je manji problem od samih naznaka politikanstva.

“Mi podržavamo svaku Vladu jer smo njezin servis”, rekao je Siniša Kuhar iz Sindikata državnih i lokalnih službenika.

Kako je kazala novinarka Al Jazeere Mirjana Hrga “svaki moralno upitan potez, značit će stepenicu niže i za tim Zorana Milanovića”.

“Već prve sumnje smanjile su podršku, u odnosu na prošli mjesec, za sedam posto. No to je neusporedivo veća podrška u odnosu na one koje su imale Vlade Ive Sanadera”, rekla je ona.

“To sve funkcionira u slikama: dobro da su došli ovi a otišli oni, međutim, to naprosto zbog objektivne situacije neće moći dugo trajati”, mišljenja je Puhovski.

Nova hrvatska vlast morat će uskoro dati konkretne naznake reformi za koje su građani spremni. Međutim, jesu li spremni i izgubiti podršku tih istih građana, zbog nepopularnih mjera koje su prema sudu nezavisnih ekonomskih stručnjaka neizbježne, pitanje je koje još uvijek ne nudi odgovor.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Uz drugi najveći porez na dodanu vrijednost u Evropi, donijeta je i međustopa od 10 posto na jestiva ulja i masti, dječju hranu i isporuke vode.

17 Feb 2012

Hrvatska ima novog premijera. Zoran Milanović i njegovi ministri dobili su potporu u Hrvatskom saboru.  Milanović je u svom govoru najavio reforme, ali ne i bolne rezove, te se osvrnuo na težak i usporavan put do preuzimanja vlasti. “Ja se na to neću osvrtati, kao što se, dajem vam riječ i tako mi Boga, neću […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO