Šetnja građana u znak sjećanja na Đinđića

Lider LDP-a Čedomir Jovanović polaže cvijeće na grob Zorana Đinđića u Aleji velikana na Novom groblju (Tanjug)
Lider LDP-a Čedomir Jovanović polaže cvijeće na grob Zorana Đinđića u Aleji velikana na Novom groblju (Tanjug)

Više hiljada građana okupilo se u subotu ispred sjedišta Liberalno-demokratske partije (LDP) u Siminoj ulici, odakle su krenuli u šetnju “Za Zorana”, koju organizuje ta stranka, u znak sjećanja na ubijenog premijera Srbije Zorana Ðinđića.

Građani su se, oko 12 sati, iz Simine ulice uputili ka Vladi Srbije, noseći crvene i bijele ruže, a na čelu kolone su bili lideri Preokreta, predsjednik LDP-a Čedomir Jovanović, lider SPO-a Vuk Drašković, predsjednik SDU Žarko Korać i Dragan Milovanović iz Asocijacije samostalnih i nezavisnih sindikata.

Pokretačka snaga ovog događaja je Ðinđićev citat “Srbija će biti bolja nego što jeste, ako svi budemo bolji nego što jesmo”.

 


Građani polažu cvijeće na grob

U šetnji, prema procjeni organizatora i policije, učestvuje oko 20.000 građana.

Lider Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je da je od ubistva Zorana Ðinđića prošlo dosta godina, ali da to vrijeme nije umanjilio značaj ideja koje simbolizuje ubijeni premijer.

“Verujem da je devet godina Srbiji bilo dovoljno da nauči mnogo toga na lekcijama koje nam je ostavio Zoran Ðinđić”, rekao je Jovanović u dvorištu Vlade Srbije, poslije polaganja cvijeća na mjestu na kome je ubijen Ðinđić.

Tajni dosijei

Jovanović je kazao da se mnogi danas pitaju da li bi Srbija bila drugačija da Ðinđić nije ubijen, ocijenivši da bi Srbija bila mnogo bolja da je nastavila putem kojim je išla do 12. marta 2003. godine.

“Život u Srbiji koju je video Zoran Ðinđić nije bio život bez problema, već život sa jasnim ciljem u kome se izazovima išlo u susret”, istakao je on.

Upoređujući ovu šetnju s nekadašnjim šetnjama koalicije “Zajedno”, predsjednik SPO-a i jedan o lidera Preokreta Vuk Drašković je rekao da politička pozadina ubistva premijera neće biti otkrivena sve dok ne budu otvoreni tajni dosijei.

Drašković je dodao da dosijei neće biti otvoreni sve dok ne dođe do radikalne promjene Srbije i dok pravila i principi Evrope ne zavladaju.

Izvor: Agencije


Povezane

Nebojša Čović izjavio je za Al Jazeeru da će se odazvati na krivičnu prijavu, ali da u njoj nema ništa novo u odnosu na činjenice koje su bile poznate 2003. godine kada je Zoran Đinđić ubijen. „Zašto se ne bih odazvao? Zbog čega bih se ja sklanjao?“ kazao je Čović, dodavši kako je iznenađen da […]

Majka i sestra ubijenog Zorana Đinđića podnijele krivične prijave protiv političara Velimira Ilića i Nebojše Čovića jer nisu prijavili saznanja o najavi atentata, a bit će još onih koji će odgovarati, kazao za Al Jazeeru advokat Srđa Popović.

15 Dec 2011
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO