Reeker: Srebrenica ima posebno mjesto

Reeker: Sjedinjene Države mogu pomoći političarima da razmotre načine kako se ponašati oko tog osjetljivog pitanja izbora u Srebrenici /arhiv/ (AP)
Reeker: Sjedinjene Države mogu pomoći političarima da razmotre načine kako se ponašati oko tog osjetljivog pitanja izbora u Srebrenici /arhiv/ (AP)

Piše: Ivica Puljić

Zamjenik pomoćnika američke državne tajnice Philip Reeker razgovarao je o situaciji na Zapadnom Balkanu sa stranim novinarima akreditiranim u Sjedinjenim Državama.

Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina Philip Reeker je pozdravio banjolučke razgovore koji su održani u petak, a govoreći o lokalnim izborima u Srebrenici naglasio je da Srebrenica ima posebno mjesto u savjesti građana Bosne i Hercegovine, kao i građana cijelog svijeta:

Posebna situacija

“Mislim da sve strane to shvaćaju i da prepoznaju tu posebnu situaciju kada su podržali amandman na izborni zakon iz 2008.godine kojim se dopušta bivšim stanovnicima Srebrenice da glasuju na općinskim izborima. Taj amandman održava činjenicu da je stanovništvo Srebrenice bilo dramatično i tragično promijenjeno tijekom genocida koji je bio počinjen u ratu. Sjedinjene Države mogu pomoći političarima da razmotre načine kako se ponašati oko tog jako osjetljivog pitanja. Mi možemo ohrabriti srpske i bošnjačke čelnike da rade zajedno kako bi pronašli rješenje koje može uključiti kompromis kojim će se osigurati da Bošnjaci u Srebrenici budu adekvatno zastupljeni, a njihova prava zaštićena”, kazao je Reeker.

Dobijanje statusa kandidata veoma je važan korak za Srbiju, koja treba nastaviti s reformama i dijalogom s Kosovom, kako bi se dalje poboljšali životi građana obje zemlje, rekao je zamjenik pomoćnika državne tajnice za Europu Philip Reeker na susretu s novinarima u Međunarodnom pres centru.

“Status kandidata je važan korak za Srbiju, naporno su radili da ga dobiju, ali je na neki način to samo početak idućeg poglavlja u tom procesu te se sada treba fokusirati na njihovu implementaciju. Potreban je veliki broj dodatnih reformi, a to uključuje i nastavak rada na dijalogu s Kosovom, uz posredovanje EU, kako bi se našla dodatna rješenja i sporazumi koji će pomoći da životi pojedinca i građana u obje zemlje budu funkcionalniji i bolji, i u tom pogledu da se normaliziraju odnosi. To traži Europska unija. Mi podržavamo ta nastojanja”, kazao je zamjenik pomoćnika državne tajnice SAD.

O izborima na Kosovu

Reeker je izjavio da ima još sporazuma i pitanja koja treba riješiti, uključujući i sjever Kosova, a prokomentirao je i mogućnost održavanja srpskih lokalnih izbora na sjeveru Kosova:

“Naš stav, kao i stav Ujedinjenih naroda je jasan. Lokalni izbori na sjeveru, koji ne bi bili održani pod kosovskim zakonom, rezultirali bi izborom predstavnika koji po tom zakonu ne bi imali ovlašćenja. Treba raditi na tom pitanju i postoje načini, koji su iznijeti u sveobuhvatnom planu, koji predviđaju održavanje izbora na sjeveru u odgovarajuće vrijeme i u okvirima kosovskog zakona”.

“Što se tiče NATO-a svi smo jako svjesni makedonske želje da se pridruži savezu. Mi jako želimo vidjeti Makedoniju kao punopravnog člana NATO saveza”, izjavio je Philip Reeker te je čestitao Republici Hrvatskoj na saborskoj jednoglasnoj ratifikaciji sporazuma o pridruživanju Europskoj uniji. Dodao je da je Hrvatska snažan lider u regiji koji može biti primjer drugim zemljama Zapadnog Balkana.

Izvor: Al Jazeera

 


Povezane

U okviru balkanske turneje zamjenik pomoćnika državne tajnice SAD-a Philip Reeker posjetio je Beograd. Razgovarao je sa zamjenikom premijera Srbije Ivicom Dačićem i šefom pregovaračkog tima u dijalogu sa Prištinom Borislavom Stefanovićem. Gost u beogradskom studiju je Oliver Ivanović, državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije.

Zamjenik pomoćnika američke državne tajnice Philip Reeker sastao se sa makedonskim državnim vrhom. Na sastancima su razgovarali o progresu zemlje u evroatlanskim integracijama, kao i slobodi medija i nezavisnosti sudstva – oblastima koje su, kako je kazao Reeker, jednako važne za integraciju zemlje u NATO.

Srbi sa sjevera Kosova bit će integrirani u kosovske institucije, izjavio zamjenik pomoćnika državne tajnice SAD.

17 Jan 2012
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO