OHR očekuje nastavak pregovora šestorke

Predstavnici međunarodnih organizacija pozdravili su u subotu dogovor lidera šest stranaka na vlasti u BiH oko rješavanja vojne i državne imovine, ali s određenom rezervom. Rješenje vojne imovine uvjet je za NATO, a državne imovine za ukidanje međunarodnog nadzora u vidu OHR-a.

Ustavno rješenje pitanja manjina, o čemu dogovor nije postignut, uvjet je za približavanje Evropskoj uniji.

Ta pitanja bitna su i za funkcioniranje BiH jer sadašnja situacija, pogotovo kad je riječ o imovini, stvara dosta nelogičnosti.

Vlada podstanar

Reporter Al Jazeere Ivan Pavković izvještava o sporu oko zgrade federalne Vlade, te drugih objekata u kojima su smještene državne ustanove. 

“U biti je Vlada tu tek podstanar. Najam plaća SDP-u BiH. Zgrada je, naime, za vrijeme Jugoslavije pripadala Savezu komunista, a SDP se vodi kao pravni nasljednik. Ne bi bilo ništa sporno da Ured visokog predstavnika mađunarodne zajednice nije zgradu naveo kao državnu imovinu, u popisu koji je OHR uradio umjesto države. Ispada da Federacija plaća najam zgrade čiji bi vlasnik vjerojatno bila”.

I federalna Skupština u zgradi je čiji se vlasnik zapravo ne zna, te je dijeli s gradskim vijećem. Problem je i vlasništvo većih kapitalnih objekta. Zbog nesuglasja treba li imovina pripasti državi, što se zagovaralo iz Federacije, ili pak entitetima, na čemu se inzistiralo iz Republike Srpske, uglavnom ekonomsko pitanje postalo je političko, te je dogovor bio nužan, podsjeća Pavković.

„On predstavlja preduslov da bi se problematika počela rješavati. Drugi korak, ono što će uslijediti poslije dogovora je faza u kojoj će BH. pravosuđe morati odigrati ključnu ulogu“, kaže Goran Tirak, analitičar.

Pitanje državne i vojne imovine bitno je i kao jedan od uvjeta za ukidanje OHR-a. Iz te ustanove pozdravljaju napredak stranačkih vođa u Banjoj Luci, ali očekuju i nastavak.

“Jučerašnja vijest o dogovoru je doista pozitivan korak no sada moramo vidjeti da se taj sporazum provede i to na način koji omogućava održivo rješavanje pitanja vojne i državne imovine, a prije nego se može uraditi konačna procjena da li su ciljevi za zatvaranje OHR-a doista ispunjeni”, smatra Mario Brkić, glasnogovornik OHR-a.

Slučaj Sejdić-Finci

Osim pitanja imovine, za evropske procese valja provesti i presudu Sejdić – Finci o ustavnom rješenju pitanja manjina.

“Sada je vrijeme da lideri djeluju i poduzmu kredibilne napore. EU očekuje konkretnu implementaciju. Više od 70% građana BiH želi ulazak zemlje u EU”, kaže Jamila Milović Halilović, glasnogovornica EU u BiH.

Bosna i Hercegovina je jedina zemlja regije koja za članstvo u EU još nije ni aplicirala, upravo zbog svih neriješenih pitanja.

Izvor: Al Jazeera