Hapšenja zbog Medačkog džepa

Slučaj Mirka Norca prvi koji je Haaški sud prepustio Hrvatskoj (EPA)

Iz hrvatskog MUP-a potvrđeno je da su u četvrtak uhapšena petorica bivših hrvatskih vojnika zbog sumnje da su počinili ratni zločin protiv civila i ratnih zarobljenika u Medačkom džepu kod Gospića u jesen 1993. godine.

“Dvojica osumnjičenika uhićena su u Gospiću, a po jedan u Zagrebu, Bjelovaru i Selcu”, potvrdila je Hini Marina Mandić iz MUP-ova Odjela za odnose s javnošću.

Identitet uhapšenih nije željela otkriti, no potvrdila ja da se radi o osumnjičenim za kaznena djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika u Medačkom džepu u septembru 1993. godine.

Za sada nije poznato za koja nedjela se tačno terete i u kojoj jedinici su učestvovali u akciji Medački džep.

Postupak se vodi po novom Zakonu o kaznenom postupku, što znači da istragu vodi državno odvjetništvo, a ne sud.

Hrvatsko sudstvo

Hrvatski izvori navode da je u ovoj akciji ubijeno pet zarobljenih vojnika i 23 srpska civila, a srbijanski da je ubijeno šest zarobljenih i 33 civila. Za ta ubistva uz više stotina spaljenih i uništenih zgrada pravomoćno je osuđen general Mirko Norac na šest godina zatvora, a general Rahim Ademi je oslobođen optužbi.

Suđenje Ademiju i Norcu, kojem je predsjednik Hrvatske Ivo Josipović oduzeo generalski čin, prvi je slučaj koji je Hrvatskoj prepustio Haaški sud.

Norcu je kazna za Medački džep bila objedinjena s kaznom za likvidacije srpskih civila po Gospiću u jesen 1991. godine, pa je dobio jedinstvenu kaznu 15 godina zatvora.

Nakon suđenja neka nevladina udruženja iz Hrvatske, ali i međunarodna nevladina organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International (AI) prozvale su hrvatske vlasti da su propustile pokrenuti istrage protiv nekih visokih vojnih i političkih dužnosnika iako ima javno dostupnih sudskih podataka koji bi ih mogli teretiti.

Izvor: Agencije