Ashton-Thaci: Cio region približiti EU

Ashton: Prije samo desetak dana ovdje je postignut historijski sporazum (AFP)

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton izjavila je u četvrtak u Briselu, nakon susreta sa kosovskim premijerom Hashimom Thacijem, da je glavni cilj dijaloga Beograda i Prištine da se Srbija i Kosovo, kao i cio region Zapadnog Balkana, približe EU.

“Prije samo desetak dana ovdje je postignut historijski sporazum o regionalnom predstavljanju i kontroli prijelaza”, rekla je Ashton u kratkom obraćanju novinarima poslije susreta sa Thacijem i dodala da je to “veliki korak naprijed”.

“Cilj je da se dvije strane približe EU, uspostave saradnju i, što je najvažnije, da se poboljšaju uvjeti života za stanovništvo”, rekla je Ashton i naglasila da je prevazilaženje historijskih podjela i strahova putem saradnje evropski put kojim bi sve zemlje regiona trebalo da krenu.

Od ključne važnosti

Ona je izrazila uvjerenje da će uskoro početi rad na studiji izvodljivosti za Kosovo.

“Pred vama je još uvijek dug put, ali ste upravo prešli važnu dionicu”, rekla je Ashton obraćajući se kosovskom premijeru.

Thaci je izjavio da je budućnost Kosova i Srbije, kao i svih zemalja u regionu u EU i NATO, i saglasio se da je postizanje sporazuma sa Beogradom bio događaj od ključne važnosti.

“Bio je to težak korak zbog tereta prošlosti, ali je bio neophodan radi zajedničke evropske perspektive”, rekao je on.

Thaci će se kasnije u četvrtak sastati i sa evropskim komesarom za proširenje Stefanom Fuelleom.

Izvor: Agencije