Lider ‘Zemunaca’ Bojović uhapšen u Španiji

Bojovića su vlasti smatrale najvećim narko-bosom na Balkanu
Bojovića su vlasti smatrale najvećim narko-bosom na Balkanu

Luka Bojović, šef kriminalne skupine Zemunski klan iz Srbije, uhapšen je u četvrtak u Španiji, potvrdili su za Al Jazeeru visoki policijski izvori u Srbiji.

Akciju hapšenja izvela je policija Španije u saradnji sa srbijanskom upravom kriminalističke policije.

Bojović je optužen za za više ubistava i pokušaja ubistava, među kojima je i pokušaj likvidacije Andrije Draškovića 2004. godine, zbog čega se Bojoviću sudilo u odsustvu.

Organizirao likvidacije

Tereti se i kao organizator ubistva Branka Jeftovića Jorge 2004., pokušaj ubistva Draškovića i Zorana Nedovića Šoka iste godine, kada su poginuli njihovi tjelohranitelji Dejan Živančević i Milutin Jovičić.

Tužilaštvo za organizovani kriminal u optužnici navodi da je Bojović stao na čelo Zemunskog klana poslije likvidacija njegovih vođa Dušana Spasojevića i Mileta Lukovića u martu 2003. godine, a svoju moć je učvrstio je nakon hapšenja Milorada Ulemeka Legije.

Policije Srbije, Hrvatske i Crne Gore proglasile su ga neprijateljem broj jedan, nazvavši ga najvećim narko-bosom na Balkanu. 

Nakon što je došao na čelo Zemunaca, Bojović je organizirao likvidacije, a kako se navodi, lično je sudjelovao u pokušajima ubistva Draškovića i Nedovića 2004., kad je sa Kalinićem pucao iz automobila u pokretu.

Policije Srbije, Hrvatske i Crne Gore proglasile su ga neprijateljem broj jedan, nazvavši ga najvećim narko-bosom na Balkanu. 

Utvrđeno je da Bojovićev klan sarađuje sa kriminalnim grupama iz Hrvatske, Crne Gore i BiH, te predstavlja sigurnosnu opasnost za čitav Balkan.

Dugo se pretpostavljalo da se Bojović sklonio u Južnu Ameriku, odakle je rukovodio narkoposlovima.

Bojoviću se trag izgubio u ljeto 2010. godine, poslije hapšenja Kalinića u Zagrebu i Miloša Simovića na granici Srbije i Hrvatske.

Srbiju je napustio istog dana kada je Kalinić priznao hrvatskoj policiji brojne zločine po, kako je kazao, Bojovićevoj naredbi.

Kalinić je Srbiji izručen iz Hrvatske 25. avgusta 2010. godine.

U septembru 2010. godine za Bojovićem je raspisana međunarodna potjernica.

Kalinićev iskaz

Kalinić je detaljno opisao izvršenje ubistava i neuspjelih likvidacija, navodeći da to nije radio zbog novca već zbog prijateljstva sa Bojovićem koji je sve organizirao.

Bojović je uhapšen u oktobru 2007. godine zbog sumnje da pomaže odbjeglim Zemuncima optuženim za ubistvo premijera Zorana Ðinđića, međutim, optužen je samo za nedozvoljeno držanje oružja u nedostatku dokaza.

„Vrlo brzo možemo očekivati da će neko drugi pokušati da se nametne kao Luka Bojović“, kaže Filip Švarm.

Zbog nedozvoljenog držanja pištolja osuđen je 15 mjeseci zatvora 2009. godine, poslije čega je pušten da se brani sa slobode.

Bojović je bio kum Cvetku Simiću, čije je raskomadano tijelo pronađeno u Zagrebu.

Bojović je bio pripadnik paravojne formacije na čijem je čelu bio Željko Ražnatović Arkan, zbog čega su ga kasnije mnogobrojni pripadnici Zemunskog klana optuživali za ” osvetu”, niz likvidacija ljudi za koje su sumnjali da stoje iza ubistva Ražnatovića.

Najveći narko-bos

Filip Švarm, novinar beogradskog sedmičnika Vreme, kazao je za Al Jazeeru da je Bojović organizirao šverc heroina i kokaina naveliko kako bi „podigao svoj rejting“ u podzemlju.

„Likvidacije nemaju veze za osvetama, nego s činjenicom on se želi nametnuti kao najveći narko-bos u regionu“, kazao je Švarm.

„Vrlo brzo možemo očekivati da će neko drugi pokušati da se nametne kao Luka Bojović“.

Švarm je dodao da je „Bojovićui pripisivano sve i svašta“.

„Stvarni opseg njegovog djelovanja ne mogu da kažem da je poznat, a nisam siguran ni da će istraga to dokazati“, kazao je on.

Švarm je kazao da hapšenje Bojovića ukazuje na to da krupni kriminalci ne mogu biti sigurni zato što su napustili Srbiju, te da policiju treba pohvaliti za uspjeh.

Zahtjev za ekstradiciju

Državni sekretar srbijanskog ministarstva pravde Slobodan Homen, kazao je da je ministarstvo pravde dobilo nezvanične informacije da je lice za koje se sumnja da je Luka Bojović uhapšeno u Španiji.

Kazao je da će, ukoliko se potvrdi njegov identitet, ministarstvo hitno Španiji uputiti zahtjev za njegovo izručenje Srbiji.

On je objasnio da su i Srbija i Španija potpisnice konvencije Vijeća Evrope o ekstradiciji.

“Očekujemo da neće biti problema u postupku ekstradicije, ali konačnu odluku doneće pravosudni organi Španije”, rekao je Homen za Tanjug.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Bivši pripadnici zemunskog klana, Sretko Kalinić i Željko Milovanović, pokušali su da pobjegnu iz zatvora u Beogradu. U toj namjeri spriječila ih je policija. Poslije hapšenja vraćeni su u ćelije. Suspendirano je šest stražara. „Kalinić i Milovanović posle pokušaja bekstva vraćeni su u ćelije. U Upravi za izvršenje krivičnih sankcija nam je rečeno da će […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO