Zahtjev za novu istragu o smrti Trajkovskog

Makedonska Vlada zatražila je u srijedu pokretanje nove istrage o avionskoj nesreći u kojoj je prije osam godina kod Mostara poginuo makedonski predsjednik Boris Trajkovski, a Tužilaštvo saopćilo da će je pokrenuti ako se utvrdi da izvještaj Vlade o tom slučaju sadrži nove činjenice i dokaze.

Vlada je donijela takvu odluku poslije razmatranja novog izvještaja o avionskoj nesreći kod Mostara 26. februara 2004. godine, koju je pripremila komisija za istragu udesa, navedeno je u saopćenju Vlade.

Vlada je na zatvorenoj sjednici u Skoplju usvojila novi izvještaj o nesreći kod Mostara, u kojoj su, pored šefa države, poginuli njegovi saradnici i posada vladinog aviona, i odlučila dostaviti izvještaj javnom tužilaštvu.

Državni javni tužilac Makedonije Ljupčo Švrgovski izjavio je da ukoliko izvještaj sadrži nove činenjice i dokaze u vezi s uzrokom pada aviona kod Mostara, može biti promijenjena odluka Tužilaštva, kojom je tragedija proglašena nesrećom i krivicom pilota.

“Odluka se apsolutno može promijeniti. Odluka nije konačna, niti trajna, i ukoliko se pojave novi dokazi koji ukazuju na neki drugi razlog za pad aviona, mi ćemo sigurno predmet procesuirati. Ali, do ovog trenutka mi takve dokaze nemamo”, izjavio je Švrgovski.

Novi Vladin izvještaj sastavljali su avio eksperti u protekle tri godine, a dostavljen je i Direkciji za civilnu avijaciju Bosne i Hercegovine.

Izvještaj će biti dostavljen Komitetu za pravna pitanja i ljudska prava Vijeća Evrope (VE), kao i članu Parlamentarne skupštine VE Andreasu Grosu, autoru informacije o provedenoj istrazi o nesreći kod Mostara, u kojoj je izrazio sumnju da se radi o nesreći.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Makedonska vlada naredne sedmice će razmatrati novi izvještaj o avionskoj nesreći u kojoj su poginuli predsjednik Boris Trajkovski i njegov tim. Zvanična istraga tada je zaključila da su uzroci pada aviona greška pilota i loše vremenske prilike. O toj istrazi i dalje se vode rasprave. Prije tri i po godine, makedonska vlada je angažirala tim […]

Published On 27 Feb 2012

U Bosni i Hercegovini i Makedoniji je obilježeno osam godina otkada se srušio avion makedonskog predsjednika Borisa Trajkovskog na Matića brdu između Mostara i Stoca u Hercegovini. U nesreći su poginuli Trajkovski, njegovih šest saradnika, te dva člana posade. Makedonska delegacija trebala je toga dana učestvovati na Međunarodnoj investicijskoj konferenciji u Mostaru. Prilog Sanela Kajana.

Published On 26 Feb 2012
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO