SAD podržava put Srbije ka u EU

Boris Tadić i predsjednik Evropskog vijeća Van Rompuy: Predsjednik Srbije kazao da neće odustati od svojih principa (EPA)

Sjedinjene Američke Države podržavaju težnje Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji, te će i u budućnosti podržavati srpski narod u ostvarivanju njegovih evropskih aspiracija, rečeno je u State Departmentu za srbijanske medije, povodom preporuke Ministarskog vijeća EU da se na predstojećem samitu prvog i drugog marta Srbiji dodijeli status kandidata. 

“Posljednji dogovori između Srbije i Kosova su dobri i oni jačaju potencijal obje zemlje u približavanju njihovoj evropskoj budućnosti”, rekao je isti izvor. 

Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je proces pridruživanja EU kompleksan, da u njemu svaka zemlja članica može postaviti svoj uvjet, ali da Srbija neće prihvatati uvjete koji su za nju nemogući, niti će odustati od svojih principa.

“Ako ne definišemo crvene linije, niko nas neće uzeti ozbiljno”, rekao je Tadić, dodavši da to važi i kada je u pitanju problem vlaške manjine.

Sljedeći korak

“Ako bi Srbija pokazala slabost i da prihvata ucene, onda njima ne bi bilo kraja. Važno je da budemo čvrsti u onomo što smo odlučili da je naš princip”, rekao je predsjednik Srbije.

Na pitanje šta će biti slijedeći korak Srbije, ako na samitu šefova država ili vlada EU bude potvrđena odluka o statusu kandidata za Srbiju, Tadić je rekao Srbija zaslužuje početak pregovora i da je kosovsko pitanje jedina prepreka.

On je još jednom ponovio da ne želi prognozirati ishod sastanka.

“Moj posao je da radim da se to desi, a ne da prognoziram. Biću u komunikaciji sa evropskim sagovornicima narednih dana. Biće prilike da se obradujemo statusu kandidata, ali tek kad bude sve gotovo”, zaključio je Tadić.

Zamjenik direktora Kancelarije za evropske integracije i koordinator za fondove EU Ognjen Mirić izjavio je u srijedu da, po dobijanju statusa kandidata, Srbija može računati na oko 200 miliona eura iz tih fondova, a da povećanje može očekivati u okviru sljedećeg budžeta Unije.

On je podsjetio da budžet EU važi do 2013. godine i da se pravi novi, za period od 2014. do 2020. godine, ali je i dodao da je još rano govoriti o tome koliko će svaka država dobiti sredstava novim budžetom. 

Mirić je rekao da je EU za države zapadnog Balkana predvidjela skoro 2,6 milijarde eura više, i da je prijedlog za novi finansijski period 14,1 milijarda eura, s tim što Hrvatska, kao buduća država članica neće koristiti ta sredstava.

“Tako da će biti još veći iznos sredstava za države zapadnog Balkana i Tursku”, napomenuo je Mirić.

Prema njegovim riječima, uz povećanje budžeta, u novom ciklusu Srbija može očekivati i više od 200 miliona eura.

“Trenutno Srbija učestvuje u sedam programa EU, a sa statusom kandidata nama se otvara mogućnost da učestvujemo u svim programima namenjenim i državama članicama i kandidatima”, istakao je MIrić.

Prema njegovim riječima, na primjeru Hrvatske se vidi koliko se više novca dobije datumom pregovora. Dok je bila kandidat, Hrvatska je dobijala oko 160 miliona eura, a novac koji će joj biti na raspolaganju kad postane država članica ide i do 1,5 milijardi eura.

Pravo pitanje

Preporuka ministara Evropske unije da se Srbiji dodijeli status kandidata daje do znanja da će Evropska komisija sa velikom vjerovatnoćom donijeti pozitivnu odluku u vezi sa statusom Srbije, rekao je predsjednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor.

Po njegovom mišljenju, vijest o pozitivnoj preporuci mnogi su primili sa olakšanjem, dok su se drugi već i umorili od čekanja pa se zato možda i ne mogu radovati toj odluci kao što bi se radovali prije nekoliko mjeseci i godina.

„Pravo pitanje je šta će nam značiti status kandidata“, smatra Pastor.

„Ako se prema našim nadanjima donese pozitivna odluka, ona neće od danas do sutra donijeti vidljive rezultate”.

Izvor: Agencije


Povezane

Srbijanska kandidatura u Briselu se pretvorila u pravu dramu. Iako se stekao utisak da je s pristankom Njemačke svaki problem eliminisan, iznenađujuće, usprotivila se Rumunija. No, ministri Europske unije preporučuju Europskom vijeću da dodijeli Srbiji status kandidata.

Published On 28 Feb 2012
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO