Rasprava u EP-u o osudi vehabizma u BiH

Članovi Vanjskopolitičkog odbora Evropskog parlamenta (EP) u srijedu su raspravljali o nacrtu rezolucije o Bosni i Hercegovini i pozvali čelnike te zemlje da se dogovore o reformskom putu, koji treba osigurati funkcionalnu državu i njezin put prema Evropskoj uniji (EU)

Rasprava je vođena o nacrtu izvještaja koje je sastavila parlamentarna izvjestiteljica Doris Pack, njemačka demokršćanska zastupnica.

Poziv Islamskoj zajednici u BiH da se ‘jasno negativno izrazi o porastu vehabizma’ izazvao je veliku pažnju u zemlji.

Na njen izvještaj, koji je predstavljen sredinom ovoga mjeseca podneseno je 112 amandmana, a najveći dio rasprave posvećen je osudi vehabizma i svih drugih oblika ekstremizama.

Poziv Islamskoj zajednici (IZ) u Bosni i Hercegovini da se “jasno negativno izrazi o porastu vehabizma” izazvao je veliku pažnju u zemlji.

Čelnici političkih skupina dogovorili su kompromisni amandman o tom pitanju, koji je u raspravi dobio široku podršku.

Poziv bh. vlastima

U tom amandmanu EP poziva “vlasti Bosne i Hercegovine da se bore protiv ekstremizma, vjerske mržnje i nasilja, u tijesnoj saradnji s međunarodnom zajednicom; izražava zabrinutost zbog ekstremizma vehabija, zajedno sa svim drugim ekstremističkim tendencijama na zapadnom Balkanu; pozdravlja se obraćanje poglavara IZ-a u BiH iz novembra 2011. godine, u kojoj su osuđeni terorizam i nasilje, kao neprijateljski činovi protiv islama i njegovih načela i vrijednosti; traži se od svih odgovornih vlasti zemlje da nastave tim putem; poziva na svijest, istragu i eliminaciju ekstremističkih prijetnji bilo koje vrste u cijelom području zapadnog Balkana”.


Doris Pack [Reuters]

Pack je u raspravi istaknula da je spominjanje vehabizma u izvještaju u medijima u Bosni i Hercegovini bilo prenapuhano, ali da vehabijski pokret predstavlja stvarni problem.

Slovenski liberalni zastupnik Jelko Kacin je rekao da je za njegovu političku skupinu prihvatljiv kompromisni amandman, ali je osudio činjenicu da se vehabijama posvećuje velika pažnja.

“Bosna i Hercegovina je komplicirana zemlja i moramo biti vrlo osjetljivi i odmjereni. Dvije trećine uvodne rasprave posvećene su vehabijama, a to je previše, jer je ta pojava vrlo izolirana. Bosna i Hercegovina nije Saudijska Arabija, nego je zapadnobalkanska demokratija, s vrlo jasnom evropskom perspektivom. Dvije trećine rasprave posvetili smo vehabijama, a kada se negira genocid u Srebrenici, onda predstavnici međunarodne zajednice šute”, rekao je Kacin.

Holandska zastupnica turskog porijekla Emine Bozkurt, članica evropskih socijalista, izjavila da se vehabijama ne treba pridavati prevelika pažnja, a istodobno zaboravljati na “ekstremističke i nacionalističke tendenecije” u cijeloj regiji.

Slovenski liberalni zastupnik Ivo Vajgl dao je podršku izvjestiteljici Pack, protiv “koje dio bosanskohercegovačkih medija vodi kampanju”.

Poruka javnosti

“Moramo poručiti javnosti u Bosni i Hercegovini da smo mi dobranomjerno i demokratsko društvo. Stoga nije prihvatljivo da se naše  izvjestitelje pokušava uplesti u unutarnjopolitičke rasprave i netolerantno vođenje rasprave koje vlada u dijelu bh. javnosti. S druge strane, doista mislim da ne treba prenaglašavati neke fenomene, poput vehabija, jer to nije tipično za Bosnu i Hercegovinu ni za njenu budućnost”, rekao je Vajgl.

Bilateralna pitanja trebaju riješiti strane kojih se to tiče, odlučno i u dobrosusjedskom duhu.

U izvještaju i u podnesenim amandmanima poziva se međunarodnu zajednicu da razmotri potrebu i nađe rješenje za “ukidanje Ureda visokog predstavnika (OHR) u Bosni i Hercegovini”, ali da se pritom ne smije ugroziti stabilnost zemlje.

U jednom od kompromisnih amandmana pozivaju se vlade u Bosni i Hercegovini i susjednim zemljama “da učine sve kako bi riješili granična pitanja sa svojim susjedima, bilo kroz bilateralne dogovore ili na drugi način” te se naglašava da “bilateralna pitanja trebaju riješiti strane kojih se to tiče, odlučno i u dobrosusjedskom duhu”.

Vanjskopolitički odbor će o nacrtu rezolucije glasati u četvrtak i nakon toga uputiti na glasanje na plenarnu sjednicu Evropskog parlamenta.

Izvor: Agencije