Mljekari se povlače podignute glave

Mljekari poručili da će se vratit još hrabriji, ustrajniji i borbeniji (Al Jazeera)

Nezadovoljni hrvatski proizvođači mlijeka nakon 15 dana protesta povlače se s punktova, pa je tako u srijedu oko 10 sati počelo i povlačenje traktora ispred zagrebačkog Dukata.

“Podignute se glave povlačimo, problem nažalost nije riješen, zbog nespremnosti druge strane, ali borit ćemo se i dalje”, izjavio je danas član Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka (HSUPM) Branko Zorić.

Predstavnici HSUPM-a su izvjestili kako Stožer za obranu cijene mlijeka završava svoje aktivnosti, a demonstranti  će povući traktore s punkova.

Dug put kući

S obzirom da je veći dio demonstranata ispred zagrebačkog Dukata iz Slavonije, njima će za povratak kući trebati više sati, nekima i oko 12 sati.

Demonstranti su se povukli ili se povlače i s drugih punktova, kojih je bilo i tridesetak, a Zorić napominje kako još ima očajnih ljudi koji se ne bi željeli povući, ali ih iz Saveza pozivaju da to učine.

“Moramo ići kući i raditi, ali borba ne prestaje. Vratit ćemo se još hrabriji, ustrajniji i borbeniji”, kazao je on.

„Nećemo zatvarati oči, pognute glave to trpiti“, ističe Zorić i naglašava kako proizvođače mlijeka treba prepoznati kao ljude i poduzetnike koji rade danonoćno, isplaćuju plaće, uplaćuju mirovinske i zdravstvene doprinose i poreze.

“Ne razgovara se argumentirano, na stručnoj razini, a sve dok raspravu ne dignemo na tu razinu, proizvodnja kod nas će propadati”, smatra Zorić.

Proizvođači mlijeka, u organizaciji HSUPM-a, proteste su započeli 14. februara, nezadovoljni najavom Dukata da od februara prelazi na tržišno utvrđivanje otkupne cijene mlijeka.

Dukat je krajem januara svojim kooperantima najavio otkupnu cijenu od 2,30 kuna po kilogramu, što je oko 40 lipa manje nego do tada, a nezadovoljni mljekari su tražili prosječnu otkupnu cijenu mlijeka kao što imaju zemlje EU, odnosno poštivanje promemorije o otkupnoj cijeni mlijeka iz 2009. kojom se otkupna cijena određuje prema prosjeku zemlja EU.

Nakon niza razgovora i pregovora na Savjetu za mlijeko u Ministarstvu poljoprivrede, dio udruga proizvođača mlijeka je 23. februara s prerađivačkom industrijom potpisao sporazum o utvrđivanju modela izračuna otkupne cijene mlijeka, koji obuhvaća prosjek pet zemalja EU-a (Njemačka, Francuska, Mađarska, Slovenija i Rumunjska).

Ovaj sporazum vrijedit će tri mjeseca, a potom bi trenutno otkupna cijena mlijeka bila 2,43 kune.

HSUPM nije potpisao sporazum, a predstavnici Saveza su na konferenciji za novinare istaknuli da se sporazum ne može primjenjivati na proizvođače i udruge koje su svojim punomoćima ovlastile HSUPM za zastupanje u ovom sporu, kao i na proizvođače koji nisu potpisali sporazum.

Moguća pravna bitka

U HSUPM-u su utvrdili da za proizvođače i udruge, koje su svojim punomoćima ovlastile Savez, kao i za sve ostale koji nisu potpisali sporazum, do daljnjeg ostaje na snazi način obračuna otkupne cijene mlijeka po promemoriji iz 2009. godine.

Onog trenutka kad prerađivači pokušaju osporiti promemoriju, tj. ispostave obračun ili fakturu kako njima odgovara, uslijedit će pravna bitka, poručili su iz HSUPM-a.

Čelnici HSUPM-a izivinili su se građanima Hrvatske što su zbog njihovih protesta imali problema u prometu.

Izvor: Agencije


Povezane

Proteste proizvođača mlijeka za Al Jazeeru je komentirao Vladimir Novotny, portparol Hrvatske poljoprivredne komore. „U Karlovcu je specijalna situacija, naravno i zbog rata. Tamo su mljekare u posebnim kreditima i u punio su lošijoj situaciju nego mljekari u drugim dijelovima zemlje“, naveo je Novotny te dodao da Hrvatska poljoprivredna komora podržava ovaj protest. „Radi se […]

Published On 18 Feb 2012

U Hrvatskoj je u toku „mljekarska kriza“ koja prijeti eskalacijom – saobraćajnom blokadom države. Proizvođači mlijeka su u ponedjeljak poslali ultimatum premijeru i tvrde kako ih država sistematski uništava. Hrvatsko udruženje proizvođača mlijeka nije zadovoljno ni posljednjom ponudom mljekarske industrije koja je bila spremna podržati otkupnu cijenu mlijeka koja bi se izvela iz prosjeka članica […]

Published On 20 Feb 2012
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO