Lukšićevoj vladi izglasano povjerenje

Lukšić: Vlada preuzela dug KAP-a od 22 miliona eura prema Deutsche bank, ali i zadužila izvršnu vlast da raskine ugovor sa ruskim partnerima u fabrici (Reuters)

Crnogorski parlament odbio je u srijedu većinom glasova opozicionu inicijativu za izglasavanje nepovjerenja kabinetu premijera Igora Lukšića, zbog odluke o preuzimanju dugova Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP).

Za nepovjerenje Vladi Crne Gore glasalo je 29 predstavnika opozicije, 49 poslanika vladajuće koalicije bilo je protiv, dok su tri poslanika albanskih nacionalnih partija bila uzdržana.

Vlada Crne Gore izdala je KAP-u, kojim upravlja CEAC, ukupno 132 milion eura vrijedne garancije.

Parlament je ranije tokom dana, glasovima vladajuće koalicije, podržao odluku vlade da preuzme dug KAP-a od 22 miliona eura prema Deutsche Bank, ali i zadužio izvršnu vlast da raskine ugovor s ruskim partnerima u toj fabrici.

Vlada Crne Gore izdala je KAP-u, kojim upravlja CEAC, na čijem je čelu ruski oligarh Oleg Deripaska, ukupno 132 milion eura vrijedne garancije.

Ruski partneri u KAP-u najavili su da će tužiti Vladu Crne Gore, jer su prevareni kao investitori.

Premijer Igor Lukšić kazao je tokom skupštinske rasprave o nepovjerenju Vladi da je politika njegovog kabineta prema KAP-u realna i jedino moguća.

Raskid ugovora

Razumijem kritike opozicije, ali su one neopravdane, istakao je on.

Lukšić je opoziciji poručio da, ako im je zaista stalo do radnika, onda, umjesto što im se dodvoravaju, trebaju im pronaći kredibilnog investitora.

Premijer je naveo da je svjestan nepovoljne socio-ekonomske situacije u Crnoj Gori, ali je teško stanje svuda u Evropi.

Lukšić je ponovio da je vlada izgubila povjerenje u ruskog partnera u KAP-u, zbog čega će pokrenuti proceduru za raskid ugovora.

On je istakao da nema dugoročnog rješenja za KAP ukoliko toj fabrici ne bude osiguran energetski izvor.

Predstavnici opozicije prethodno su ocijenili da je Vladina politika, kada je u pitanju KAP, ali i čitava crnogorska privreda, pogubna, zbog čega neko mora snositi odgovornost.

Oni su naveli da Vlada Crne Gore, odlukom o preuzimanju dugova KAP, riskira bankrot države.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike Balkan
POPULARNO