Izvinjenje mariborskog gradonačelnika

Franc Kangler je najavio posjetu Sarajevu i zatražio susret s gradonačelnikom Alijom Behmenom (AFP)

Nakon pisma gradonačelnika Sarajeva Alije Behmena svom mariborskom kolegi u kojem oštro osuđuje i izražava ogorčenje i protest povodom profašističkog orgijanja navijača Maribora tokom održane utakmice s Rukometnim klubom Gradačac, pismom se oglasio i gradonačelnik Maribora Franc Kangler.

“S velikim razočarenjem i ogorčenjem sam primio vijest o izgredima i incidentu tokom rukometne utakmice između Maribora i Gradačca. Uime Gradske općine Maribor i kao predstavnik građana našeg grada, oštro osuđujem necivilizirano ponašanje navijača i iskreno se izvinjavam igračima, rukovodstvu ekipe i kluba, navijačima Gradačca te svim državljanima Bosne i Hercegovine za neprijateljsko ponašanje navijača”, navodi se u pismu koje je stiglo na adresu gradonačelnika Sarajeva.

‘Oštro osuđujem necivilizirano ponašanje navijača i iskreno se izvinjavam igračima, rukovodstvu ekipe i kluba, navijačima Gradačca te svim državljanima BiH za neprijateljsko ponašanje navijača’, navodi se u pismu.

“Veoma mi je žao što se grupa ljudi nedostojno ponašala, pobuđivala nacionalnu, političku i etičku netoleranciju i uvrijedila vaše sunarodnjake. Nadležni organi Slovenije istražuju ovaj slučaj i reagirat će na adekvatan način. Nadam se da se slični izgredi neće više ponavljati i da ćemo usprkos svemu očuvati prijateljske veze”, kaže se u pismu gradonačelnika Maribora, koji je ovim povodom najavio posjetu Sarajevu i zatražio susret s gradonačelnikom Behmenom.

U pismu koje je 14. februara uputio gradonačelniku Maribora, Behmen istaknuo: “Skandalozna i uvredljiva sadržina povika mariborskih navijača, koji su, između ostalog, skandirali ‘Nož, žica, Srebrenica’, strahovit je udarac demokratskim i civilizacijskim procesima na ovim prostorima. Ovakvo primitivno i uvredljivo ponašanje vrijeđa dostojanstvo svakog čovjeka u Evropi i svijetu, a posebno nas u Bosni i Hercegovini. Veoma smo zabrinuti zbog neprimjerenog jezika mržnje, kako zbog tradicionalno prijateljskih veza s narodom Slovenije, izuzetne saradnje Sarajeva i Maribora, tako i zbog činjenice da je ove godine Vaš grad evropska prijestolnica kulture”.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike Balkan
POPULARNO