ICTY oslobodio Obrenovića prije isteka kazne

Odluku o oslobađanju Obrenovi donio je 21. septembra prošle godine tadašnji predsjedavajući ICTY-a Patrick Robinson (EPA)

Bivši oficir Vojske Republike Srpske (VRS) Dragan Obrenović, koji je pred Haškim tribunalom (ICTY) osuđen 2003. godine na 17 godina zatvora zbog zločina počinjenih nad bošnjačkim muškarcima i dječacima u Srebrenici 1995. godine, oslobođen je prije isteka kazne, zbog “izuzetne saradnje” s Tužilaštvom ICTY-a, saopćio je u srijedu Međunarodni sud za ratne zločine počenjene u bivšoj Jugoslaviji, sa sjedištem u Hagu.


Dragan Obrenović [EPA]

Odluku o njegovom oslobađanju, koja je do sada bila tajna, donio je 21. septembra prošle godine tadašnji predsjedavajući ICTY-a, sudija Patrick Robinson, a Obrenovićev pravni tim je zahtev za njegovo prevremeno oslobađanje podnio šest mjeseci ranije.

U obrazloženju odluke se navodi da je ona donesena uprkos veoma teškim zločinima koje je Obrenović počinio i tome što je do sada odslužio oko 10 godina kazne, a ne uobičajenih dvije trećine, koliko je nužno za prijevremeno oslobađanje.

U odluci koja je objavljena u srijedu, uz izvjesno redigiranje, odnosno zatamnjene pojedine dijelove, uključujući datum oslobađanja, Robinson je naveo da će Obrenović biti oslobođen osam mjeseci prije nego što odsluži dvije trećine kazne, a s obzirom na to da se navodi i da bi taj rok istekao u augustu ove godine, može se zaključiti da je oslobođen u januaru.

Optužnica podignuta u martu 2001. godine ga je teretila za zločine protiv čovječnosti po tri tačke – istrebljenje, ubistvo i progon srebreničkih Bošnjaka u julu 1995. godine, kada su snage vojske i policije RS-a ušle u Srebrenicu, tadašnju „zaštićenu zonu“ Ujedinjenih naroda (UN).

Obrenović je uhapšen u aprilu 2001, krivicu je priznao u maju 2003, a u decembru iste godine je osuđen i sljedeće godine prebačen u Norvešku na izdržavanje kazne.

Izvor: Agencije