Evropsko vijeće o Srbiji u četvrtak navečer

Boris Tadić i Herman Van Rompuy: Srbija u Briselu očekuje pozitivne vijesti (AFP)

Predsjednik Evropskog vijeća Herman Van Rompuy poslao je u srijedu šefovima država i vlada članica Evropske unije (EU) pozivno pismo za dvodnevno zasjedanje Vijeća, u kojem se navodi da će se u četvrtak uvečer razgovarati o Srbiji.

Barroso za kandidaturu

Predsjednik Evropske komisije (EK) Jose Manuel Barroso izjavio je u srijedu da Srbija zaslužuje status kandidata za članstvo u EU.

“Srbija zaslužuje status kandidata, jer je ispunila obaveze koje smo tražili. Sa naše tačke gledišta, lideri evropskog bloka trebaju Beogradu odobriti status kandidata”, rekao je on, prenosi DPA.

Vijeće EU za opće poslove je u utorak preporučilo da se Srbiji dodijeli status kandidata za članstvo u EU, a konačnu odluku o tome donijet će Evropsko vijeće.

Prvi dan zasjedanja počet će radnom večerom i razgovorom o ekonomskim temama, uz pružanje smjernica za ekonomsku i budžetsku politiku članica EU.

U petak ujutro će biti potpisan Ugovor o stabilnosti, koordinaciji i upravljanju u Ekonomskoj i monetarnoj uniji.

Poslije rasprave o Srbiji, Vijeće će se vratiti na pitanje proširenja šengenskog prostora.

U petak ujutro će biti potpisan Ugovor o stabilnosti, koordinaciji i upravljanju u Ekonomskoj i monetarnoj uniji.

Poslije toga će Evropsko vijeće razmatrati najnovije događaje u Siriji i globalno stanje u širem regionu, godinu dana poslije početka “Arapskog proljeća”.


Giulio Terzi [AFP/Getty]

Terzi podržao Srbiju

Italijanski ministar vanjskih poslova Giulio Terzi izrazio je u srijedu očekivanje da će Evropsko vijeće na samitu 1. i 2. marta u Briselu dati Srbiji status kandidata za članstvo u EU i omogućiti pokretanje pregovora o pridruženju, ocijenivši da je to od značaja za stabilnost u čitavom regionu.

On je istakao da su preporuke sadržane u zaključcima Vijeća ministara EU jasne i da znače da je “Srbiji mjesto u Evropi, kao što je Italija uvijek i vjerovala”.

“Čvrsto verujem da će Evropsko vijeće u četvrtak Srbiji otvoriti vrata Evrope i omogućiti pokretanje pregovora. Evropa ne može uzmaknuti pred ovim političkim izborom, koji ima fundamentalni značaj za stabilnost i razvoj čitavog balkanskog regiona”, dodao je Terzi u saopćenju.

Italija se do posljednjeg momenta u Briselu snažno zalagala za donošenje jasne odluke o dodeljivanju statusa kandidata Srbiji, koja je pokazala da je u potpunosti ispunila sve tražene uslove, naveo je Terzi.

Izvor: Agencije