Rumunija uvjetuje status kandidata Srbiji

Tadić i Ashton: Srbijanski predsjednik u razgovoru s visokom zvaničnicom EU u Briselu (AFP)

Vijeće ministara Evropske unije (EU) nastavilo je u Briselu debatu o dodjeljivanju statusa kandidata Srbiji.

Rasprava se drastično odužila zbog tvrdog stava Rumunije, koja je dobijanje statusa uvjetovala rješavanjem “vlaškog pitanja”.

Neimenovani diplomat, koji prisustvuje sastanku, izjavio je da je Njemačka neprijatno iznenađena tvrdim stavom Rumunije i da insistira da se odluka o statusu za Srbiju donese u utorak.

Srbija je ispunila obaveze postizanjem sporazuma s Kosovom i sada Evropa treba ispuniti svoj dio, rekao je njemački šef diplomatije Guido Westerwelle uoči početka Vijeća za opće poslove EU.

Njemačka je neprijatno iznenađena tvrdim stavom Rumunije i insistira da se odluka o statusu za Srbiju donese u utorak.

Rasprava, koja je počela oko 10.30 sati, odužila se zbog zahtjeva Rumunije da se u zaključke uključi i stavka o položaju vlaške manjine u Srbiji.

Iako je taj zahtjev ispunjen, Rumuni su još nezadovoljni formulacijom teksta zaključka, prenosi Fena. 

‘Šta oni hoće?’

“Nije nam jasno šta oni ustvari hoće”, rekao je funkcioner Evropske komisije (EK) koji je prisustvovao sastanku.

Ipak, on je kazao da očekuje da će saglasnost uskoro biti postignuta.

EK je, dodao je, ponudila da se posebnom izjavom naglasi da će biti pažljivo praćeno kako se provode zakoni i politika Srbije prema nacionalnim manjinama.

Iako se nakon izjave Alaina Juppea, francuskog šefa diplomatije, u ponedjeljak činilo da je postignut konsenzus i da će Srbija dobiti kandidaturu za članstvo u EU, prava drama nastala je kasno navečer u ponedjeljak, kada su na ambasadorskom sastanku Rumuni uvjetovali podršku Srbiji.

U kabinetu predsjednika Srbije Borisa Tadića u utorak ujutros su za beogradski Blic potvrdili da je trenutni stav Rumunije ozbiljan problem i da se diplomatskim kanalima čini sve da se on riješi.

Bildtova poruka na Twitteru

Nakon po Srbiju pozitivnog sastanka šefova diplomatije, sastali su se ambasadori pri EU, koji su trebali napisati tekst zaključka.

Ministar vanjskih poslova Švedske Carl Bildt predbacio je Rumuniji nedostatak evropskog duha zbog negativnog stava koji je iskazala o pitanju statusa kandidata za Srbiju.

Bildt je na svom Twitter nalogu, ne spominjući konkretno ime Rumunije, ali očigledno aludirajući na tu zemlju, napisao: “Nije respektabilno ako države, dok pokušavamo potaknuti Srbiju, postavljaju pitanja koja nisu predmet diskusije. To je nedostatak evropskog duha.”

Prethodno je Bildt, kako prenosi APA, također na Twitteru, napisao da se nada “zelenom svjetlu statusu kandidata Srbije”.

‘Nije respektabilno ako države, dok pokušavamo potaknuti Srbiju, postavljaju pitanja koja nisu predmet diskusije. To je nedostatak evropskog duha’, rekao je Bildt.

Predsjednik EK-a Jose Manuel Barroso izjavio je u utorak poslije podne, nakon razgovora s Tadićem, da se velika većina zemalja članica EU zalaže za davanje statusa kandidata Srbiji.

Tadić je precizirao da je Srbija ispunila sve kopenhaške kriterije i da neće pristati na zahtjeve koji nisu u skladu s tim kriterijima.

“Blizu smo dobrih vijesti. Odluka će biti donijeta, ako ne danas, onda na predstojećem samitu EU”, rekao je Barroso na zajedničkoj konferenciji za novinare s Tadićem.

Samit EU bit će održan 1. i 2. marta.

Tadić o zahtjevu Rumunije

Barroso je istakao da Srbija zaslužuje status kandidata.

On je podsjetio da je EK već zauzela jasan stav o tome, prenosi Tanjug.

Tadić je kazao da Srbija očekuje dalje napore EK-a i pozitivnu odluku u vezi sa statusom kandidata.

“Svestan sam da ima problema sa pojedinim zemljama članicama”, rekao je Tadić, osvrćući se na zahtjeve Rumunije.

“Srbija je ispunila sve kopenhaške kriterijume, ali neće pristati na zahteve koji nisu u skladu sa tim kriterijumima”, dodao je predsjednik Srbije.

Izvor: Agencije