Ministri predložili status kandidata Srbiji

Britanski ministar David Lidington, komesar za proširenje Stefan Fuelle i švedski šef diplomatije Carl Bildt na sastanku u Briselu 28. februara (EPA)

Ministri vanjskih poslova Evropske unije (EU) odlučili su u utorak, poslije više od šest sati debate, da preporuče Evropskom vijeću da na predstojećem dvodnevnom samitu 1. i 2. marta dodijeli Srbiji status kandidata, saopćeno je u Briselu.

Od ukupno 27 članica, 26 njih, uključujući i Njemačku, bile su za davanje zelenog svjetla Srbiji, ali iznenađenje je tvrd stav koji je Rumunija zauzela zbog pitanja vlaške manjine u Srbiji.

Od ukupno 27 članica, 26 njih, uključujući i Njemačku, bile su za davanje zelenog svjetla Srbiji. Iznenađenje je tvrd stav koji je Rumunija u utorak zauzela zbog pitanja vlaške manjine u Srbiji.

‘Dug put pred Srbijom’

Tadić s visokom zvaničnicom EU Catherine Ashton

Barosso je prenio da se iz Brisela očekuju dobre vijesti, ako ne danas, onda na samitu EU-a, a Tadić je rekao da Srbija ispunjava sve Kopehaške kriterije, ali da ne prihvata zahtjeve koji nisu u skladu s tim kriterijima.

Prije toga Tadić je izjavio da se iz cijele ove situacije vidi “koliko je teško dobiti status kandidata i koliko je lako blokirati ga” i podsjetio da se mora pridobiti svih 27 zemalja članica Unije.

Komentirajući činjenicu da se rasprava o pitanju statusa za Srbiju odužila zbog insistiranja Rumunije da se u zaključke unese referenca na pitanje položaja vlaške manjine u Srbiji, Tadić je rekao da “nije iznenađen” stavom Rumunije, ali da njihove primjedbe smatra neopravdanim.

“Ovo je pitanje individualnih ljudskih prava”, rekao je Tadić, “a jedno od osnovnih individualnih prava je da vas niko ne prisiljava da se protiv svoje volje izjasnite kao dio nekog kolektiviteta.” “Srbija i Rumunija imaju dugu tradiciju prijateljskih odnosa, ali primjedbe koje su sada iznesene nisu opravdane”, istakao je predsjednik.

Tadić je rekao da smatra kako je Srbija objektivno ispunila sve uvjete i da očekuje da će evropske institucije potvrditi da je Srbija na pravom putu i dodijeliti Srbiji status kandidata.

Prema njegovim riječima, Srbija je objektivno ispunila sve uvjete, ne samo za kandidaturu nego i za dobijanje datuma za početak pregovora o pridruživanju. “Jedina prepreka za dobijanje datuma je kosovsko pitanje”, istakao je Tadić.

‘Licenca za bolji život’

Prema njegovim riječima, da Srbiju ne opterećuje kosovski problem, „mi bi već pregovarali o članstvu“. “Kao što znate, sva ostala pitanja i uvjete Srbija ispunjava, uključujući pitanje nacionalnih manjina, reforme pravosuđa, borbe protiv organiziranog kriminala, izgradnje infrastrukture i svih ostalih evropskih standarda”, kazao je Tadić u Briselu, javio je Tanjug.

On je također rekao i da bi dodjeljivanje Kosovu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, što je zahtjev Prištine, “dovelo Srbiju u veoma težak položaj”. “To ne bi bio problem samo za nas, već i za one članice EU-a koje nisu priznale Kosovo”, rekao je Tadić, ali je dodao da “ne želi kritikovati EU”.

On je ukazao na to da dobijanje statusa kandidata ne doživljava kao razlog za slavlje, već za dalji rad na strateškom cilju, a to je punopravno članstvo u EU-u. “Ne moramo da slavimo svaki ispit koji položimo”, rekao je Tadić i dodao da je status kandidata ustvari” licenca za bolji život građana”.

Izvor: Agencije