Nastavljeno suđenje Iliji Jurišiću

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je 11. oktobra 2010. godine prvostepenu presudu kojom je Jurišić osuđen na kaznu od 12 godina zatvora (AFP)

Pred Sudom za ratne zločine u Beogradu u ponedjeljak je nastavljeno suđenje Iliji Jurišiću, koji je u slučaju “Tuzlanska kolona” optužen za napad na kolonu bivše Jugoslovenske narodne armije (JNA) 15. maja 1992. godine.

Predsjednik Fondacije “Istina, pravda, pomirenje” iz Tuzle Sinan Alić potvrdio je Feni da je u ponedjelja, po nalogu Apelacionog suda, koji je ukinuo prvostepenu presudu i predmet vratio na ponovni postupak istom sudu, ali pred drugim sastavom sudskog vijeća, nastavljen obnovljeni postupak i održano treće ročište.

Saslušanje Nike Jurića, kao jednog od važnih svjedoka sa Brčanske malte, zakazano je za 16. mart.

On navodi da je za ponedjeljak bilo planirano saslušanje tri svjedoka – Benjamina Fiškovića, koji se pojavio na sudu, te dva svjedoka putem video-linka iz Sarajeva.

“Zbog tehničkih problema, Sud Bosne i Hercegovine u Sarajevu je obavijestio Sud za ratne zločine u Beogradu da ne može udovoljiti predloženim terminima za video-linka, pa je saslušan samo Fišković”, kazao je Alić.

Saslušanje Nike Jurića, kao jednog od važnih svjedoka sa Brčanske malte, zakazano je za 16. mart.

Ništa bitno

“Ništa bitnog i spektakularnog u ponedjeljak nije bilo, pošto je Fišković svjedočio o događajima koji su se dešavali u kasarni i u dijelu kolone u kojem je on bio. Potvrdio je da je njega i još dvojicu predstavnika grada komandant kasarne Mile Dubajić uzeo za neku vrstu talaca kao garant da će kolona sigurno izaći iz grada. Međutim, dogodio se sukob, a Fišković je bio na začelju prvog dijela kolone, njega je pucnjava zatekla 300 do 400 metara od Brčanske malte. On je stoga na sudu dao širu sliku o Brčanskoj malti”, istaknuo je Alić.

Saslušanje Fiškovića trajalo je nepuni sat.

Tokom pretresa, koji je otvorio drugostepeni sud, saslušano je 14 svjedoka, a Jurišić se izjasnio da nije kriv.

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je 11. oktobra 2010. godine prvostepenu presudu kojom je Jurišić osuđen na kaznu od 12 godina zatvora, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSB).

Predmet je vraćen na ponovno suđenje, a Jurišiću je ukinut pritvor, u kojem se nalazio od 11. maja 2007. godine.

Tokom pretresa, koji je otvorio drugostepeni sud, saslušano je 14 svjedoka, a Jurišić se izjasnio da nije kriv.

Izvor: Agencije