Juppe: Srbija dobija status kandidata za EU

Ministri vanjskih poslova Evropske unije u ponedjeljak su se u Briselu složili da Srbiji odobre status kandidata za ulazak u EU, javlja AFP, dok Tanjug prenosi da Njemačka i Holandija još nisu zauzele stav.

Formalnu odluku o dodjeli statusa kandidata Srbiji evropski ministri trebaju donijeti u utorak.

“Ministri su odobrili prvi ključni korak u naporima Srbije za pridruživanje Evropskoj uniji”, rekao je francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe tokom razgovora u Briselu u ponedjeljak.

“Postignut je dogovor”, rekao je Juppe tokom pauze.

Zauzimanje stava

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton ranije u ponedjeljak je  izjavila da je dogovor Beograda i Prištine o regionalnom predstavljanju Kosova “veliki uspjeh”.

“Bila sam u stalnom ličnom kontaktu sa predsjednikom Borisom Tadićem i premijerom Hashimom Thacijem, kako bi se uvjerila da će ono što je dogovoreno biti u potpunosti ispoštovano”, rekla je Ashton novinarima u ponedjeljak.

Ona je, ulazeći u zgradu Evropskog vijeća, gdje u ponedjeljak i utorak zasijedaju ministri vanjskih poslova zemalja članica EU, rekla da će o Srbiji i Kosovu biti riječi nakon što ministri razmijene stavove o najnovijoj situaciji o Siriji. 

Visoka predstavnica EU ministrima podnosi izvještaj o sporazumu Beograda i Prištine i radu evropske policijske misije EULEX.

Očekuje se da će ministri EU u utorak, u okviru Vijeća za opće poslove, zauzeti stav o kandidaturi Srbije za pridruživanje EU. 

Više vanjskih poslova zemalja članica EU izjavilo je prije sastanka da očekuju da Srbija ove sedmice dobije status kandidata za pridruživanje EU. 

Potpredsjednik belgijske vlade i ministar vanjskih poslova Belgije Didier Reynders rekao je u ponedjeljak da je “moguće da će Srbija danas ili sutra dobiti status kandidata” i pohvalio sporazum Beograda i Prištine koji je postignut prošlog petka. 

Austrijski ministar spoljnih poslova Michael Schpindeleger rekao je da je sporazumom postignut veliki korak naprijed i rekao da Austrija podržava kandidaturu Srbije. 

“Zajedno sa ministrima vanjskih poslova Francuske i Italije, to smo i naglasili u pismu koje je doprinijelo da se probije led i da se krene naprijed”, rekao je šef diplomatije Austrije, te dodao da sada očekuje nove korake od evropskih ministara. 

Ministar vanjskih poslova Luksembruga Jean Aselborn je izjavio da je sa svojim kolegama tokom januara mnogo pričao o Srbiji. 

“Ako danas ne dođemo do zaključka, mogli smo isto tako da ostanemo i kod kuća. Mislim da je stvar jasna i sve je na stolu. Srbija je uradila sve što smo od nje tražili, a sada imamo i Kosovo ‘u čamcu’. Dakle, mora biti samo jedan odgovor i on mora biti jasan”, rekao je Anselborn. 

Švedski ministar Carl Bildt rekao je da smatra da je Srbija ispunila sve uslove za kandidaturu.

“To je moje mišljenje, a odluku ćemo donijeti sutra”, rekao je Bildt novinarima. 

I češki ministar Karel Schwarzenberg izjavio je da smatra da će odluka biti pozitivna. 

Ministri će u ponedjeljak razmijeniti mišljenja o Srbiji i Kosovu, a u utorak će formalno dati ocjenu o status Srbije. 

Predsjednik Zakonodavnog odbora Skupštine Srbije Vlatko Ratković izjavio je u ponedjeljak da su ispunjeni svi uslovi na evropskoj agendi i mapi puta da Srbija dobije status kandidata za članstvo u EU.

Ratković je novinarima u parlamentu rekao da je dogovorom u Briselu politika “I Evropa i Kosovo”, koju su trasirali vlada i predsjednik Boris Tadić, doživjela afirmaciju.

Na pitanje da li je dogovorom o regionalnom predstavljanju Prištine priznat suverenitet Kosova, Ratković je kategorički odgovorio “ne”.

Konstatiran napredak

Devetog decembra je Srbiji odgođena dodjela statusa kandidata uz uvjet da pokaže nedvosmislen napredak u određenim segmentima odnosa s Prištinom.

Decembarski uvjeti odnosili su se na dogovor o regionalnom predstavljanju Kosova, što je uspješno okončano prošlog petka sporazumom Beograda i Prištine uz posredovanje EU u Briselu.

U ostvarenju druga dva zahtjeva iz decembra – provođenje već postignutog sporazuma o upravljanju prijelazima i slobodi kretanja na sjeveru Kosova, s posebnim naglaskom na slobodu kretanja za EULEX, takođe je konstatiran napredak.

Proces stabilizacije i pridruživanja EU formalno je započet u julu 2001. godine.

Izvor: Agencije