Postignut dogovor Beograda i Prištine

Edita Tahiri, šefica pregovaračkog tima Prištine (Reuters)

Timovi Beograda i Prištine saglasili su se u petak u Briselu da Kosovo na regionalnim forumima bude predstavljeno pod nazivom Kosovo, uz fusnotu, u kojoj će biti navedena Rezolucija 1244 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) i mišljenje Međunarodnog suda pravde (ICJ) o Deklaraciji o nezavisnosti Kosova.

Postignut je dogovor i o primjeni sporazuma o integriranom upravljanju prelazima.

„U Briselu pozdravljaju dogovor i čestitaju i Srbiji i Kosovu“, javila je reporterka Al Jazeere Katarina Drlja i dodala kako se navodi da je dogovor „veliki korak i za stabilnost regije.“

Vlasti u Srbiji zadovoljne su dogovorom koji je postignut u Briselu. 

Otopljavanje odnosa

Srpski zvaničnici kažu da dogovor i za Beograd znači da Kosovo neće biti prisutno kao nezavisna država i da sa malo većim optimizmom očekuju odluku o statusu kandidata.

Vijest iz Brisela srpski premijer Mirko Cvetković dočekao je u Banjoj Luci.

„Moj komentar je da sam zadovoljan. Sa više otpimizma dočekujemo naredne dane“, kazao je Cvetković .

Kosovski premijer Hašim Thaci na pres-konferenciji u Prištini, dogovor u Briselu ocijenio je izuzetno značajnim te naglasio da je to prvi  zvanični korak ka procesu pridruživanja Kosova EU.

„Danas  je  Vlada Kosova postigla izuzetno značajan dogovor u Briselu,  dogovor o  predstavljanju  Kosova u regionalnim i širem skupovima tako  da mogu da kažem da je sporazum u Rambujeu Kosovu donio slobodu, sporazum predsjednika Martija Ahtisarija je donio Kosovu nezavisnost, a današnji sporazum donosi Kosovu evropske integracije i evropsko Kosovo. Od danas Kosovo se tretira kao državni  subjekt u EU, u jedinstvenom evropskom pristupu. Kosovo će biti predstavljeno sa  fusnotom o nezavisnosti  Međunarodnog suda pravde, i ostataka koji pripadaju istoriji, mislim na rezoluciju 1244  koja je mrtava i pripada prošlosti. Veoma sam svjestan da ova fusnota nije idealna, ali je prihvatljiva za ovaj  politički momenat u kojem se nalazi država Kosovo u okviru  regionalnih  i međunarodnih trendova. Ali ja naglašavam da je ovo privremeno rješenje“, rekao je Thaci.

Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga ocijenila je da je sporazum značajan jer pomaže otopljavanju odnosa između Kosova i Srbije, olakšavanju života građana i slobodi kretanja ljudi i roba.

Kosovski pokret Samoopredjeljenje, protivi se dogovoru postignutom u Briselu. Kako je za Al Jazeeru rekao potpredsjednik skupštine Kosova i poslanik iz redova pokreta Samoopredjeljenje Gljauk Konjufca, pristalice ovog pokreta u ponedjeljak u 12 sati održaće četvorosatni protest ispred zgrade Vlade Kosova:

„Dok god smatramo da su to dvije nezavisne države Srbija i Kosovo, sve dogovore moramo tretirati kao međunarodne. Ove dogovore vlada pokušava da proturi parlamentu ne kao međunarodne već kao da se radi o lokalnim dogovorima, što poriče naš suverenitet i poziciju nezavisnog subjekta u odnosu na Srbiju. Mi ćemo insistirati da se sve ono što je dogovoreno, ako ne bude podržano u parlamentu, tretira kao nevažeće.“

 Jelko Kacin, potpredsjednik Delegacije Evropskog Parlamenta za odnose sa zemljama jugoistočne Evrope i izvjestilac ove institucije za Srbiju, poručio je:

„To rješenje je potrebno Srbiji. Da se dokaže da je posvećena eurointegracijama, da radi za interes cijelog regiona, jer kada Srbija dobije status zemlje kandidata, ona više ne stvara kolateralnu štetu, nego stvara kolateralnu dobit“.

Kacin je kazao da Srbija ima mogućnost da dokaže kako može donositi istorijske odluke, sa „kojima će nadoknaditi sve ono što je izgubila godinama, kada je davila, mučila, sama sebe, cijeli region i prije svega svoje susjede.“

Šefica prištinskog tima Edita Tahiri izjavila je u petak, poslije postizanja dogovora u dijalogu sa Beogradom, da će Kosovo od sada biti predstavljano jednako kao i druge države u regionu i da za Unmikom više nema potrebe.

“Kosovo će odsad biti predstavljano jednako kao i sve države u regionu i što je najvažnije moći će samo da potpisuje sporazume. Za Unmikom više nema potrebe”, izjavila je Tahiri novinarima u Briselu.

Upitana da prokomentira činjenicu da nije prihvaćen zahtjev Prištine da se u fusnotu uključi Dekalracija o nezavinosti koju je donio kosovski parlament, Tahiri je rekla da je referenca na tu deklaraciju već sadržana u mišljenu Međunarodnog suda pravde.

Na konstataciju da Kosovo zbog zvjezdice pored imena ipak neće biti ravnopravno predstavljeno kao druge države Tahiri je odgovorila:

“Ta fusnota je kao pahuljica, istopiće se kad prođe zima”.

Ona je još rekla, govoreći protokolu o primjeni sporazuma o integrisanom upravljanju prijelazima, da je Srbija danas de fakto priznala nezavisnost Kosova jer se tim protokolom uređuju odnosi između dvije države.

“Postigli smo dogovor koji se u potpunosti poklapa sa našim interesima”, izjavio je vidno zadovoljan šef beogradskog tima Borislav Stefanović.

On je naveo da je sada jasno da su svi kriteriji koje je Evropsko vijeće postavilo da bi Srbija dobila status kandidata potpuno ispunjeni.

“Sada je na Evropskoj uniji (EU) i zemljama članicama da donesu odluku u skladu sa zaključcima Saveta”, rekao je Stefanović.


Šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović

On je kazao da sporazum o regionalnom predstavljanju uključuje da će iznad natpisa Kosovo stajati zvjezdica, a u fusnoti će pisati: “Ovaj naziv ne prejudicira status Kosova i u skladu je sa Rezolucijom 1244 i odlukom ICJ-a o kosovskoj deklaraciji o nezavisnosti”.

Tadić: I EU i Kosovo

Predsjednik Srbije Boris Tadić ocijenio je povodom vijesti o ishodu dijaloga u Briselu, da je politika „i Evropa i Kosovo”, za koju je dobio podršku građana Srbije, potvrđena kao jedina realna politika koja donosi rezultate, osigurava evropsku budućnost Srbije i čuva nacionalne interese.

“Kosovo neće biti predstavljeno u radu regionalnih foruma i institucija kao nezavisna država već u skladu s Rezolucijom, 1244 UN o Kosovu i odlukom Međunarodnog suda pravde. Republika Srbija je članica Ujedinjenih nacija, koja poštuje i Rezoluciju 12 44 UN koja garantuje suvereniteta nad Kosovom, kao i odluku Međunarodnog suda pravde, koja takav suverenitet ne uspostavlja”, rekao je predsjednik Tadić i podsjetio da pet država članica EU nije priznalo nezavisnost Kosova.

“Zahtev Prištine da se u fusnotu uključi i posebna referenca na Deklaraciju o nezavisnosti Kosova nije ispunjen”, rekao je Stefanović.

On je istakao da sadržaj fusnote u potpunom skladu kako sa srpskim nacionalnim interesima, tako i s Rezolucijom 1244 i Ustavom Srbije.

‘Punopravni član’

Zamjenik ministra vanjskih poslova Kosova Petrit Selimi rekao je da će dogovorom postignutim u dijalogu u Briselu o regionalnom predstavljanju Kosovo postati članica 36 regionalnih inicijativa, da planira dogovorenu formulu koristiti za učlanjenje u druge međunarodne organizacije te da Beograd i Priština trebaju “zajedno koračati ka EU”.

“Kosovo neće biti posmatrač, niti pridruženi član, već punopravni član s pravom potpisa. Do sada smo učestvovali kroz UNMIK i Gimnik formulu. To znači da ćemo imati pravo na sporazumne odnose. To nam je važno, jer dozvoljava da imamo veću interakciju i budemo odgovorniji član međunarodne zajednice”, objasnio je on u razgovoru sa srbijanskim novinarima.

Selimi je naglasio da dogovor u Briselu znači da će Kosovo i Srbija sjediti za istim stolom i da će Priština moći otvoriti ured u Beogradu.

“Fusnota je samo jedna riječ, a važnije je da postanemo članica organizacije”, objasnio je zamjenik šefa diplomatije, dodajući da Priština nije prihvatila asimetrično predstavljanje koje bi značlo da je samo neka vrsta posmatrača, već želi biti punopravni član regionalnih inicijativa.

Zamjenik šefa diplomatije je objasnio da će Kosovo ući u sporazumne odnose s EU i pored činjenice da pet zemalja Unije nije priznalo nezavisnost.

On je podsjetio da je Kosovo do sada priznalo 88 država svijeta i dodao da resorno ministarstvo radi na daljim priznanjima, imajući u vidu da je za prijem Kosova u Međunarodni monetarni fond (MMF) glasalo 106 zemalja, a kosovski pasoš priznaje preko 155 država.

Prema njegovim riječima, Kosovo ima 30 ambasada i konzulata, koji su pretežno u Evropi, a tokom godine namjerava otvoriti pet diplomatskih predstavništava u Latinskoj Americi, Crnoj Gori, Africi i Australiji.

Kosovo do sada priznalo 88 država svijeta, za prijem Kosova u MMF glasalo je 106 zemalja, a kosovski pasoš priznaje preko 155 država.

“Želimo normalan život, izgubili smo dvije decenije svog života i vrijeme zbog politike Slobodana Miloševića i potrebno je da napredujemo i da ne ostanemo zaglavljeni u statusu quo”, poručio je Selimi, dodajući da je potrebno da se zatvore otvorena poglavlja u odnosima Beograda i Prištine, kako ne bi stajali u mjestu.

Kosovski premijer Hasim Thaci je izvrgnut žestokim kritikama zbog toga što je, navodno, u najnovijem krugu pregovora u sklopu dijaloga Prištine i Beograda, prihvatio da se kod predstavljanja Kosova u regionalnim inicijativama spominje u fusnoti i Rezolucija 1244, na koju se Srbija poziva tvrdeći da je Kosovo dio Srbije pod međunarodnom upravom.


Thaci: Protesti opozicije u zemlji

Opozicione parlamentarne stranke prikupljaju potpise zastupnika o sazivanju vanredne sjednice kosovske Skupštine, na kojoj će se raspravljati o ovom pitanju, dok je opoziciona parlamentarna stranka Pokret Samoopredjeljenje najavila velike proteste zbog navodnog prihvatanja spominjanja Rezolucije 1244 prilikom regionalnog predstavljanja Kosova od strane Thacija i njegove vlade.

Nakon posjete Burnsa

Beogradski mediji također prenose najnoviju izjavu Thacija, a agencija Beta podsjeća kako je kosovski premijer, nakon nedavne posjete zamjenika američke državne tajnice Williama Burnsa Prištini, rekao da je postignut dogovor da se Kosovo na regionalnim skupovima predstavlja s fusnotom, u kojoj će se navoditi Deklaracija o nezavisnosti Kosova od 17. februara 2008. godine, mišljenje ICJ-a o proglašenju nezavisnosti Kosova iz jula 2010. godine i Rezolucija 1244 iz 1999. godine, prenosi Hina.

Kako navodi Beta, predstavnici srbijanskih vlasti kazali su uoči početka najnovijeg kruga razgovora s Prištinom da spominjanje Deklaracije o nezavisnosti Kosova nije prihvatljivo, ali da može biti postignut kompromis oko navođenja Rezolucije 1244 i mišljenja ICJ-a, kojim se utvrđuje da Deklaracija o nezavisnosti Kosova ne predstavlja kršenje međunarodnog prava.

Ovi sporazumi predstavljaju veliki korak naprijed i važni su ne samo za Srbiju i Kosovo, nego za stabilnost cijelog regiona i EU.

Visoka predstavnica EU Catherine Ashton i evropski komesar za proširenje Stefan Fuelle izjavili su da je dogovor timova Beograda i Prištine veliki korak naprijed i naglasili da su naročito dobrodošli imajući u vidu predstojeću raspravu o dodjeljivanju statusu kandidata za Srbiju.

“Ovi sporazumi predstavljaju veliki korak naprijed i važni su ne samo za Srbiju i Kosovo, nego za stabilnost cijelog regiona i EU”, ističu oni u saopćenju.

Kad je riječ o Srbiji, istakli su oni, postignuti sporazumi su naročito dobrodošli imajući u vidu raspravu sljedeće sedmice u Briselu u vezi sa statusom kandidata za Srbiju.

Visoki zvaničnici EU su, također, rekli da će Kosovo od sada imati istu evropsku perspektivu, kao i drugi u regionu, i s tim u vezi predložili početak izrade studije o izvodljivosti.

Izvor: Al Jazeera i agencije