Zagreb: Ekskluzivni snimak hapšenja mljekara

Zbog privođenja predstavnika mljekarskih udruga sa protesta na Slavonskoj aveniji u Zagrebu Zajednica udruga seljaka Slavonije i Baranje (ZUSSB) zatražila je u četvrtak ostavku ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića.

Sekretar Zajednice Stanko Zdravčević izjavio je novinarima kako su vijesti o policijskom privođenju demonstranata dočekali u šoku i nevjerici.

Kazao je kako Zajednica udruga seljaka Slavonije i Baranje organizira javne proteste već 15 godina i nikada ih “nitko nije uhićivao, niti im je osporavao demokratska prava”.

Predstavnici Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka traže smjenu ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine, napominjući da neće doći u četvrtak na nastavak sjednice Savjeta za mlijeko te nastavljaju prosvjede do ispunjenja zahtijeva.

“Od premijer Zorana Milanovića tražimo da smjeni ministra poljoprivrede, Jakovini više ne vjerujemo i s njim ne želimo pregovarati”, rekli su na konferenciji za novinare ranije u četvrtak čelnici Saveza navodeći da je Jakovina za njih “prošlo svršeno vrijeme”.

Tridesetak demonstranata mljekara koje je policija privela ispred Dukata u Zagrebu u četvrtak ujutro su pušteni iz policijske postaje, doznaje se u zagrebačkoj policiji.

Proizvođači mlijeka, u organizaciji Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka (HSUPM), demonstriraju deseti dan nezadovoljni otkupnom cijenom mlijeka.

Incidenata nije bilo, a pušteni su svi demonstranti osim jednog, koji je bio pod utjecajem alkohola, kažu u policiji i napominju da će privedeni dobiti prekršajne te prijave za narušavanje javnog reda i mira, javlja Hina.

Bez incidenata

Slavonska avenija kod Čavićeve, koju su u srijedu poslije podne u oba smjera blokirali mljekari koji su prostirali pred Dukatom, ponovo je otvorena za promet u 1.40 sati, doznaje se u zagrebačkoj Policijskoj upravi (PU).

Policija je izvijestila da su tokom noći sa prometnice maknuti traktori koji su blokirali promet te su u policijsku stanicu privedeni mljekari koji su protestirali pred Dukatom.

Tokom privođenja nije bilo incidenata i sve je proteklo mirno.

Zbog protesta mljekara pred Dukatom, u srijedu od 15.40 sati bila je zatvorena Slavonska avenija kod Čavićeve u oba smjera, pa se promet preusmjeravao obilazno.

Tokom privođenja nije bilo incidenata i sve je proteklo mirno.

Sastanak Stručnog savjeta za praćenje stanja u proizvodnji i preradi mlijeka bit će nastavljen u četvrtak u 13 sati u Ministarstvu poljoprivrede, saopćeno  je iz ovog ministarstva.

Ministar Tihomir Jakovina pozvao je predstavnike proizvođača mlijeka da deblokiraju promet, na što su oni i pristali.

Posljednja tačka

Predsjednik (HSUPM) Igor Rešetar potvrdio je telefonski Hini kako je sastanak Savjeta za mlijeko u srijedu navečer završio bez dogovora, a da će sastanak biti nastavljenu četvrtak.

“Dogovoreno je da sutra u 13 sati nastavljamo razgovore”, rekao je on.

Sastanak Savjeta za mlijeko počeo je u srijedu oko 11 sati.

Nedugo nakon početka, predstavnici HSUPM-a su ga napustili, nezadovoljni što je tačka o otkupnoj cijeni mlijeka bila stavljena kao zadnja na sjednici Savjeta.

Kasnije poslije podne su se vratili na sastanak.

Od petka, 17. februara, u blizini Dukata, u Zagrebu su traktorima blokirali Slavonska aveniju iz smjera zapada, u srijedu je ta  zagrebačka prometnica bila blokirana u oba smjera, a blokirano je bilo i niz drugih cesta.

Izvor: Agencije