Tri evropske zemlje podržale Srbiju za EU

Boris Tadić kazao je u srijedu da nije optimista da će Srbija uskoro dobiti status kandidata (Reuters)

Ministri vanjskih poslova Francuske, Austrije i Italije uputili su pismo visokoj predstavnici Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton u kojem pozivaju da na predstojećem sastanku Evropsko vijeće dodijeli Srbiji status kandidata za članstvo u Uniji.

Pismo dolazi u vrijeme kada se nastavlja dijalog Beograda i Prištine u Briselu u četvrtak.

Kako prenosi Tanjug, ministri triju zemalja u pismu su naveli da je Srbija ispunila uvjete koje joj je Evropsko vijeće odredilo u zaključcima od devetog decembra.

“Beograd je dao vrlo konstruktivne prijedloge o uključivanju Kosova u regionalnu saradnju, uvažavajući stav obje strane o tom pitanju i aktivno je sarađivao kako bi EULEX-u i KFOR-u omogućio da izvrše svoje mandate”, navode ministri.

Kada je reč o integriranom upravljanju prijelazima, tehnički protokol će otvoriti put za njegovu punu primjenu, dodaje se u pismu.

“Zbog svega navedenog, trebali bi ispuniti obećanja data u decembru i odati priznanje naporima i pojačanom angažiranju Srbije i dodijeliti joj status kandidata za članstvo u EU”, navodi se u pismu šefova diplomatije Francuske, Italije i Austrije.

Najteži koraci predstoje

U srijedu navečer, reporterka Al Jazeere Katarina Drlja izvijestila je iz Brisela da je tokom prvog dana pregovora u Briselu postignut određeni napredak, ali i da se dvije strane moraju usaglasiti oko određenih detalja.

Po završetku prvog dana pregovora, šef pregovaračkog tima Srbije Borislav Stefanović kazao je da preostaje da se riješi pitanje tehničkog protokola na prijelazima.

Govoreći o regionalnom predstavljanju Kosova, on je kazao da “nije ostalo previše nesuglasica, ali najteži koraci se uvijek prave na kraju”.

Kako je izvijestila Drlja, šefica kosovskog pregovaračkog tima Edita Tahiri u srijedu je izbjegla novinare.

Predsjednik Srbije Boris Tadić u srijedu je izjavio da je trenutna pozicija te zemlje u vezi sa kandidaturom za EU lošija nego u utorak navečer, zbog načina na koji Priština predlaže rješenja. Ocijenio je da su ona “van svake realnosti”.

„Ja ne mogu da iskažem bilo kakav optimizam ovog trenutka za dobivanje statusa kandidata, već samo mogu da kažem da ću se da ću se truditi da se to i ostvari. Ne zavisi samo od nas već od svake članice Evropske unije”, kazao je Tadić.

Evropsko vijeće devetog decembra 2011. odlučilo je da status kandidata Srbije za članstvo u EU bude dodijeljen u martu 2012., ako se do tada postigne veći napredak u dijalogu Srbije s Kosovom.

Kako je tada najavljeno u Briselu, konačna odluka može se očekivati u martu.

Izvor: Al Jazeera i agencije