Tadić bez optimizma o statusu EU kandidata

Srbija se nada da će tokom nove runde pregovora s kosovskom delegacijom tokom dijaloga u Briselu postići sporazum koji će joj omogućiti da u ponedjeljak dobije status kandidata za ulazak u Evropsku uniju.

Predsjednik Srbije Boris Tadić u srijedu je izjavio da je trenutna pozicija te zemlje u vezi sa kandidaturom za EU lošija nego u utorak navečer, zbog načina na koji Priština predlaže rješenja. Ocijenio je da su ona “van svake realnosti”.

„Ja ne mogu da iskažem bilo kakav optimizam ovog trenutka za dobivanje statusa kandidata, već samo mogu da kažem da ću se da ću se truditi da se to i ostvari. Ne zavisi samo od nas već od svake članice Evropske unije”, kazao je Tadić.

Nacionalni interes

Predstavnici Beograda i Prištine u Briselu razgovaraju o regionalnom predstavljanju Kosova i realizaciji već postignutih dogovora, s posebnim naglaskom na upravljanju prijelazima.

Reporterka Al Jazeere Katarina Drlja, koja izvještava iz Brisela, u srijedu navečer kazala je da su pregovori okončani za taj dan, te da će se nastaviti u četvrtak ujutro.

“Posljednja informacija je da su postigli određeni napredak, ali se moraju usuglasiti u pojedinim detaljima”, rekla je Drlja.

Izlazeći iz sjedišta Evropskog vijeća, šef pregovaračkog tima Srbije Borislav Stefanović je kazao da preostaje da se riješi pitanje tehničkog protokola na prijelazima.

Govoreći o regionalnom predstavljanju Kosova, on je kazao da “nije ostalo previše nesuglasica, ali najteži koraci se uvijek prave na kraju”. 

Drlja je kazala da će „Srbija u cijelom ovom periodu morati ispunjavati uvjete koje daje komisija, osobito kada su u pitanju odnosi s Prištinom i [policijskom misijom EU] EULEX-om“.

„Pred Srbijom svakako još ima posla, ali Evropski parlament smatra da bi ovaj korak  [dobijanje statusa kandidata ]u ponedjeljak bio dobar poticaj“.

Promocija zemalja van EU

Stefanović je prije početka pregovora rekao da će se njegova delegacija, „ kao i do sada i u svim prijedlozima koje smo do sada dali, a koji su dobili zaista široku podršku, držati rezolucije 1244 i našeg ustava i našeg nacionalnog interesa“.

„Ne treba previše biti opterećen pitanjima kandidature. Ona su važna za Republiku Srbiju, mi želimo da postanemo kandidat za EU ali u tom našem nastojanju nećemo žrtvovati svoj nacionalni interes“, rekao je on.

Kako je izvijestila Drlja, šefica prištinskog pregovaračkog tima Edita Tahiri u srijedu ujutro je izbjegla novinare.

„Ostali smo bez odgovora kakve argumente donose na sastanak“, kazala je Drlja.

„Za Kosovo, napredak u dijalogu mogao bi biti još jedan korak ka priznanju i od strane preostalih pet država članica Unije“, kazala je ona.

Evropska prespektiva

Posrednik EU Robert Cooper prilikom neformalnog susreta s novinarima naglasio je da je sama ideja ujedinjene Evrope utemeljena na regionalnoj saradnji, zbog čega je to posebno bitna tema i za dijalog Beograda i Prištine.

Peter Stano, glasnogovornik komesara za proširenje EU kazao je da očekuje „napredak koji će dovesti obje zemlje, i Srbiju i Kosovo, bliže ispunjavanju evropske perspektive“.

„Jasno smo već rekli, da postoji evropska perspektiva za Kosovo, ali kako bi je u potpunosti postigli i ispunili, i Kosovo mora napraviti određene korake i ispuniti obveze koje smo jasno postavili“, kazao je Stano.

Ured za proširenje EU je u srijedu novinarima predstavio video kojim će promovirati zemlje koje još nisu članice Unije.

„Radi se o videu od minutu i prije svega koji će se širiti društvenim mrežama za  razbijanje stereotipa. Moramo reći kako u EU nijedna država neće ući samo na račun njene ljepote“, kazala je Drlja.

Izvor: Al Jazeera i agencije
 


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada