Srbija od turizma ostvarila milijardu dolara

Srbija planira povećati turističku potražnju od 2,7 do četiri miliona noćenja u 2013. godini (Tanjug)

Srbija je tokom 2011. godine ostvarila gotovo milijardu dolara prihoda od turizma, što govori o održivosti te privredne grane i njenom doprinosu otvaranju novih radnih mesta i ravnomjernijem regionalnom razvoju, izjavio je u srijedu ministar ekonomije Neboša Ćirić.

Taj prihod je u odnosu na 2010. godinu veći 15 do 18 posto, kazao je on na Konferenciji o održivosti ruralnog turizma u Beogradu, prenosi Tanjug.

Prema njegovim riječima, 55 posto stanovništva Srbije živi u ruralnim područjima, a stopa siromaštva iznosi 10 posto, što je dva puta više nego u urbanim dijelovima zemlje, gde je oko četiri posto.

Oko 86 posto seoskih naselja suočava se sa smanjenim brojem stanovnika, naveo je Ćirić i istakao da je zato razvoj ruralnog turizma alternativa za poboljšanje života i ostvarivanje prihoda u ovim oblastima.

Pošlogodišnji prihod od turizma je u odnosu na 2010. godinu veći 15 do 18 posto.

Dodao je da se 27 posto turističke djelatnosti u Srbiji odvija u ruralnim oblastima, dodavši da je od oko sedam miliona noćenja oko 2,3 miliona bilo u tim podrjučima.

Sve to govori o značaju ruralnog turizma za privredu Srbije, naveo je ministar i dodao da je potrebno više različitih mjera da bi se efikasnost turističke djelatnosti podigla na viši nivo na loklanom, regionalnom, ali i nacionalnom nivou.

Rast oprkos krizi

Generalni sekretar Svjetske turističke organizacije (UNWTO) Taleb Rifai je kazao da je na svjetskom nivou tokom prošle godine turizam zabilježio rast 4,4 posto.


Velike mogućnosti ruralnog turizma

Kada je riječ o Evropi, zabilježen je rast šest posto, dok je u južnoj Evropi u mediteranskim zemljama, koje se suočavaju s ekonomskim problemima, rast udvostručen i iznosi 8,8 posto.

Rifai je kazao da ruralni turizam može doprinijeti zapošljavanju manje povaštene populacije van gradskih centara i revitalizaciji tradicionalnih seoskih aktivnosti, što može zadržati ljude na selu, povećati diverzifikaciju seoske poljoprivrede i doprinijeti zaštiti životne sredine.

On je rekao da Srbija mora unaprijediti konkurenatnost svake destinacije te, iako zemlja nema sunce i more, mora se fokusirati na ono što ima, odnosno na ono što interesira današnje putnike, a to su hrana, muzika i način života, navodeći da turizam čini oko pet posto svjetskog bruto društvenog proizvoda (BDP).

Koordinataaoar Kacelarije UNWTO-a za Srbiju William Infante je kazao da je 85 posto teritorije Srbije čine ruralne oblasti, iz kojih, prema procjenama, dolazi 41 posto BDP-a.

On je naveo da Srbija planira povećati turističku potražnju od 2,7 do četiri miliona noćenja u 2013. godini, 4,8 miliona u 2015, a 7,4 miliona 2020. godine.

Izvor: Agencije