Novi dijalog Beograda i Prištine

Stefanović je, pred početak dijaloga, rekao novinarima da ne očekuje lake razgovore

Nova runda dijaloga Beograd – Priština počela je u srijedu u Briselu, a šef srbijanske delegacije Borislav Stefanović je rekao da beogradski tim dolazi potpuno spreman za dogovor koji će uključiti kompromis obiju strana.

Šef tima Beograda u dijalogu s Prištinom Borislav Stefanović izjavio je da su na dnevnom redu pitanje regionalnog predstavljanja Prištine i problemi u implementaciji sporazuma o integriranom upravljanju prijelazima na sjeveru Kosova, kojih, istakao je, nema mnogo.

Stefanović je, pred početak dijaloga, rekao novinarima da ne očekuje lake razgovore i da nije isključeno da se oni nastave i u četvrtak.

“Mi smo potpuno spremni za dogovor i kompromis, koji će biti u interesu obiju strana. Kao i do sada, kretat ćemo se u okviru Rezolucije 1244, Ustava Srbije i nacionalnih interesa”, rekao je Stefanović.

Protokol o prijelazima

Kad je riječ o tehničkom protokolu o integriranom upravljanju prijelazima, on je uvjeren da neće biti nikakvih problema ukoliko taj protokol bude pratio duh sporazuma koji su dvije strane postigle prošle godine.

“Naš stav je da ti prijelazi budu funkcionalni, ali da nemaju elemente državne granice”, istakao je šef tima Beograda.

Na pitanje o izgledima Srbije da dobije status kandidata u martu, on je odgovorio: “Sad se očekuje da Zapad dokaže da zapadni Balkan neće biti talac bilo kog političkog projekta, pa ni prištinskog. Ako ne bude dogovora – svi su na gubitku, pa i Priština.”

Šefica tima Prištine Edita Tahiri nije bila dostupna novinarima. Teme su regionalno predstavljanje Kosova i provođenje ranije postignutih sporazuma delegacija dviju strana.

Izvor: Agencije