Američke investicije će doći u Hrvatsku

Josipoviću (lijevo) je Burns prenio pohvale SAD-a za sve što je Hrvatska napravila u procesu priključenja EU (Pixsell)
Josipoviću (lijevo) je Burns prenio pohvale SAD-a za sve što je Hrvatska napravila u procesu priključenja EU (Pixsell)

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović primio je u nedjelju u Zagrebu zamjenika američke državne tajnice Williama Burnsa, koji je prenio pohvale SAD-a za sve što je Hrvatska napravila u procesu priključenja Evropskoj uniji (EU) te rekao kako će napraviti dodatan napor u privlačenju američkih investicija u Hrvatsku, saopćeno je iz ureda predsjednika.

Burns je rekao kako je napredak Hrvatske model za ostale zemlje u regiji te zahvalio za napore koje Hrvatska i Josipović ulažu u stabiliziranje i evropski put regije.

Zamjenik američke državne tajnice izrazio je zahvalnost i na hrvatskom sudjelovanju u misijama NATO-saveza, posebno u Afganistanu.

Hrvatskoj je dat podsticaj da nastavi razvoj dobrih odnosa u regionu, kao i da riješi pitanje izbjeglica i povratnika.

Stanje na Bliskom istoku također je bila tema razgovora s Josipovićem, koji se zahvalio na podršci SAD-a Hrvatskoj, prenosi Hina.

Ranije su Burns i hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić izrazili su zadovoljstvo razgovorima u nedjelju u Zagrebu, koji pokazuju dobre odnose dviju zemalja.

Glavne teme razgovora, kako je navedeno, bile su je regionalna saradnja, ali i rješavanje otvorenih pitanja, kao što je pitanje izbjeglice i povratnika, te odnosi SAD-a i Hrvatske.

Burns je kazao novinarima da je Hrvatskoj dat podsticaj da nastavi razvoj dobrih odnosa u regionu, kao i da riješi pitanje izbjeglica i povratnika.

Značaj euroatlantskih integracija

“SAD cijene dobro partnerstvo s Hrvatskom, s kojom imaju snažne odnose, a osim o međusobnim odnosima i načinima kako ih ojačati, razgovarali smo o unapređenju odnosa i saradnji u regionu i šire”, rekao je on i pohvalio Hrvatsku za napredak u 20 godina samostalnosti, u kojimaje postala članica NATO-a, a sad je na pragu EU.


William Burns i Vesna Pusić [Pixsell]

Američki diplomata je kazao da SAD cijene i hrvatsku predanost u rješavanju drugih pitanja i pozdravio najavu predsjednika Josipovića o vraćanju imovine žrtvama holokausta.

“Hrvatska se cijeni i zbog pomoći na rješavanju izazova u svijetu i učešću u KFOR-a, ISAF-u i misijama Ujedinjenih naroda (UN) u svijetu”, rekao je on, prenosi Tanjug.

Burns, koji je u Zagreb stigao poslije posjeta Sarajevu, Beogradu, i Prištini, izjavio je da je posjeta Zapadnom Balkanu “potvrda predanosti jačanju bilateralnih odnosa sa svim državama koje je posjetio, ali i podsticanje jačanja euroatlantskih integracija svih posjećenih zemalja”.

“Vjerujem da će države s kojima smo razgovarali i dalje raditi na svojim kandidaturama za članstvo u EU i da će ispuniti preuzete obaveze”, kazao je on.

Vesna Pusić je rekla da su razgovori još jednom pokazali “odlične odnose SAD-a i Hrvatske”, i dodala da je bilo riječi i o napretku regiona u euroatlantskim integracijama, ulozi SAD-a u regionu i budućoj regionalnoj ulozi Hrvatske.

Ona je najavila ućešće na samitu NATO-a u Chicagu, na kome će „doći do daljnjeg jačanja američko-hrvatskog partnerstva.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO