Berlinale: Nagrada publike za film ‘Parada’

Film tematizira homofobiju u Srbiji i odnose među nekadašnjim ratnim protivnicima sa područja bivše Jugoslavije (monitor.hr)

Film srbijanskog reditelja Srđana Dragojevića Parada osvojio je nagradu publike za najbolji igrani film u sekciji Panorama 62. međunarodnog filmskog festivala u Berlinu, saopćila je uprava festivala u subotu.

Film Parada, koji je nastao u koprodukciji filmskih kuća iz Srbije, Makedonije, Slovenije i Hrvatske, nakon premijernog prikazivanja u ponedjeljak, doživio je dugotrajne ovacije publikem, prenosi Hina.

Film Parada, koji je na Berlinaleu doživio međunarodnu premijeru, u regiji jugoistočne Evrope vidjelo je preko 500.000 gledatelja.

Dragojević je objasnio kako je oduševljen prijemom međunarodne publike, jer je strahovao od toga da bi tematika i likovi filma Parada mogli biti razumljivi samo publici u regiji bivše Jugoslavije.

Film Parada, koji je na Berlinaleu doživio međunarodnu premijeru, u regiji jugoistočne Evrope vidjelo je preko 500.000 gledatelja.

Film, kroz žanr komedije, tematizira homofobiju u Srbiji i odnose među nekadašnjim ratnim protivnicima sa područja bivše Jugoslavije.

Nagrada publike u sekciji Panaroma dodjeljuje se od 1999. godine.

Tokom cjelokupnog Berlinalea publika ima priliku glasati za najbolji film.

Izvor: Agencije