Zamjenik Hillary Clinton u posjeti BiH

Burns je potvrdio punu podršku njegove vlade prioritetima koje je postavio novi predsjedavajući Vijeća ministara BiH (Srna)
Burns je potvrdio punu podršku njegove vlade prioritetima koje je postavio novi predsjedavajući Vijeća ministara BiH (Srna)

Zamjenik američke državne tajnice William Burns izjavio je u petak u Sarajevu da SAD vide Bosnu i Hercegovinu kao buduću članicu Evropske unije (EU) i NATO-a te da će, u skladu s tim, nastaviti i dalje podržavati euroatlantske integracije Bosne i Hercegovine.

Burns, koji je u Bosnu i Hercegovinu doputovao u okviru turneje po regionu, imao je u petak u Sarajevu odvojene sastanke s članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, predsjednikom Vijeća ministara Vjekoslavom Bevandom te ministrom vanjskih poslova Zlatkom Lagumdžijom.

Prioriteti su evropske integracije, jačanje privrede i što skorije primanje BiH u punopravno članstvo NATO-a.

Svi sastanci održani su iza zatvorenih vrata, a u saopćenju objavljenom nakon susreta zamjenika Hillary Clinton i Bevande ističe se kako je tokom razgovora Burns potvrdio punu podršku njegove vlade prioritetima koje je postavio novi predsjedavajući Vijeća ministara.

Ti prioriteti su evropske integracije, jačanje privrede i što skorije primanje Bosne i Hercegovine u punopravno članstvo NATO-a.

Burns je dodao kako SAD pridaju veliko značenje Bevandinom “pragmatičnom i praktičnom pristupu otklanjanju prepreka na putu ka punopravnom članstvu u NATO i EU”.

Posjeta Hrvatskoj i Kosovu

Burns je tokom sastanka s Lagumdžijom pozdravio formiranje novog saziva Vijeća ministara i usvajanje bitnih zakona te izrazio nadu da će pozitivna atmosfera biti iskorištena i za rješavanje drugih pitanja, naročito ispunjavanje uvjeta za početak primjene Akcionog plana za članstvo u NATO-u (MAP), u čemu su SAD spremne pomoći, prenosi Srna.


William Burns i Željko Komšić [AFP/Getty]

Lagumdžija je ponovio da su članstvo Bosne i Hercegovine u NATO-u i EU prioriteti vanjske politike, o kojima postoji unutarnji konsenzus, te izrazio zahvalnost za kontinuiranu podršku SAD-a, javlja Fena.

Burns je izrazio zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom Bosne i Hercegovine i SAD-a, pohvalivši angažman Bosne i Hercegovine kao nestalne članice Vijeća sigurnosti Ujedninjenih naroda (UN) i učešće oružanih snaga Bosne i Hercegovine u međunarodnim vojnim misijama u Iraku i Afganistanu, prenose mediji u regionu.

Burns će, u okviru posjete zemljama Zapadnog Balkana, koja traje od 16. do 20. februara, nakon posjete Bosni i Hercegovini, otputovati u Hrvatsku i Kosovo, gdje će sa visokim zvaničnicima razgovarati o bilateralnim odnosima i regionalnim pitanjima, javlja Tanjug.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike Balkan
POPULARNO