Umro splitski novinar Milorad Bibić Mosor

Mosor je prošlog ljeta objavio knjigu 'Zadnja pošta Riva' (slobodnadalmacija.hr)

Dugogodišnji novinar splitske Slobodne Dalmacije, scenarist i pisac te košarkaški sudac Milorad Bibić Mosor umro je u petak nakon duge i teške bolesti u zagrebačkoj bolnici Rebro.

Milorad Bibić Mosor rodio se 25. jula 1952. godine u Splitu, gdje je završio osnovnu školu, gimnaziju i Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, stekavši zvanje diplomiranog inženjera elektrotehnike.

Međutim, njegovo profesionalno opredjeljenje nikad nije bila elektrotehnika, nego novinarstvo.

Kao novinar, radio je u splitskom tjedniku Nedjeljna Dalmacija, a nakon toga dnevniku Slobodna Dalmacija.

Njegovo profesionalno opredjeljenje nikad nije bila elektrotehnika, nego novinarstvo.

U obje redakcije bio je urednik sportske rubrike.

Njegova specijalnost uvijek je bio sport, a uža specijalnost košarka, o kojoj je godinama pisao u raznim tjednicima i revijama: SN reviji, Sprintu, magazininam Koš Košarka, reviji Gloss, specijaliziranom košarkaškome mjesečniku Svjetske košarkaške federacije (FIBA) Basketball Monthly.

U cijeloj regiji

Sarađivao je i u zagrebačkim Sportskim novostima, riječkom Novom listu, ljubljanskim listovima Delo i Dnevnik, mariborskoj Večeri, sarajevskom Oslobođenju, skopskoj Večeri


Pisao je za medije u cijeloj regiji [Pixsell]

Kao sportski novinar, pratio je mnoga velika svjetska natjecanja, Olimpijske igre (OI), svjetska i evropska prvenstva, a intervjuirao je i mnoge poznate osobe iz sportskog svijeta.

Napisao je scenarij za filmove o dvojici velikana splitskog, dalmatinskog i hrvatskog nogometa, Frani Matošiću i Vladimiru Beari.

Milorad Bibić Mosor napisao je knjigu Moj galebe o košarkašu Dini Rađi, knjigu Split je prva liga o prvoligaškim godinama radničkog Nogometnog kluba (RNK) Split.

Zajedno sa zagrebačkim novinarom Zoranom Kovačevićem, napisao je biografiju poznatoga košarkaškog trenera Mirka Novosela Zlatna košarka Mirka Novosela te monografiju Od starog placa do vrha Europe i knjigu Zakon pjace o odrastanju u Splitu 60-ih godina prošlog stoljeća.

Brojne nagrade

Sportskim novinarom godine proglašen je 1997, a 2003. i 2005. godine Hrvatski zbor sportskih novinara dodijelio mu je godišnju nagradu za sportsku publicistiku za knjige Split je prva liga i Zlatna košarka Mirka Novosela.

Bio je urednik na negdašnjoj splitskoj televiziji Marjan, gdje je vodio specijaliziranu košarkašku emisiju U koš, u koš.

Posljednjih godina sarađivao je na još jednoj lokalnoj televiziji, gdje je vodio svoju emisiju Mosorijada.

Godine 2003. i 2005. Hrvatski zbor sportskih novinara dodijelio mu je godišnju nagradu za sportsku publicistiku.

Pisao je humoristične priloge za Pomet u Slobodnoj Dalmaciji i sarađivao u humorističkim časopisima Berekin i Žulj.

Osim sporta i humora, u Slobodnoj Dalmaciji je pisao tekstove za mnoge rubrike, a poznat je i po komentarima društvenih događaja u HRT-ovoj emisiji Nedjeljom u 2.

Prošlog ljeta objavio je knjigu Zadnja pošta Riva.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Više iz rubrike Balkan
POPULARNO