U Hrvatskoj PDV povećan na 25 posto

Sabor: Regulirano da se od početka iduće godine snižena stopa PDV-a od 10 posto primjenjuje i na ugostiteljstvo (Reuters)

Hrvatski sabor izglasao je u petak povećanje opće stope poreza na dodanu vrijednost (PDV) sa 23 na 25 posto, koja će se primijenjivati od 1. marta.

Uz drugi najveći PDV u Evropi, donijeta je i međustopa od 10 posto na jestiva ulja i masti, dječju hranu i isporuke vode, prenijeli su hrvatski mediji.

Izmjenama Zakona o PDV-u također je regulirano da se od početka iduće godine snižena stopa PDV-a od 10 posto primjenjuje i na ugostiteljstvo, odnosno hranu u ugostiteljskim objektima, bezalkoholna pića, vina i pivo u tim objektima.

Sabor je većinom glasova podržao i izmjene poreza na dohodak, tako da se neoporezivi dio povećava sa 1.800 na 2.200 kuna (250 na 300 eura), prenosi Tanjug.

Izmijenjen je i Zakon o doprinosima, kojim se od 1. maja opća stopa doprinosa za zdravstveno osiguranje smanjuje sa 15 na 13 posto, a promijenjen je i Zakon o obaveznom zdravstvenom osiguranju.

Sabor je podržao izmjene poreza na dohodak, tako da se neoporezivi dio povećava sa 250 na 300 eura.

Saborska većina odbila je izglasati zaključak kojim je Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) od Sabora tražila da obaveže Državno odvjetništvo (DORH) istraži, otkrije i procesuira odgovorne za nezakonito curenje u javnost podataka iz USKOK-ovih tajnih istraga te o utvrđenom odmah izvijesti parlament, prenosi Hina.

Većina se priklonila stavu Odbora za pravosuđe da bi takav nalog DORH-u bio neustavan, jer bi doveo u pitanje samostalno djelovanje DORH-a.

Izvor: Agencije

 


Povezane

Hrvatska vlada predstavila je u četvrtak smjernice budžeta, prema kojima je vlada Zorana Milanovića odlučila povećati poreze kako bi djelomično napunila polupraznu državnu blagajnu. Porez na dodatnu vrijednost će od  prvog marta porasti s 23 na 25 posto. No, uvodi se i međustopa od 10 posto, ali samo na ulja, masti, dječiju hranu i račune […]

Published On 26 Jan 2012

Hrvatski bruto proizvod pada treću godinu zaredom, zbog čega je Vlada odlučila podići PDV na 25 posto.

Published On 21 Jan 2012
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO