Četvrta godišnjica nezavisnosti Kosova

Kosovo u petak obilježava četvrtu godišnjicu nezavisnosti.

Vlasti u Prištini organizirale su paradu snaga sigurnosti, a u centru grada građanima su se obratili predsjednica Kosova Atifete Jahjaga i premijer Hašim Thaci.

Jahjaga je tom prilikom rekla da je Kosovo nesporna činjenica, o kojoj se ne može pregovarati.

Američka državna tajnica Hillary Clinton i visoka predstavnica za vanjsku politiku i sigurnost Evropske unije (EU) Catherine Ashton su u petak, na zajedničkoj konferenciji za novinare u State Departmentu, izjavile da SAD i EU snažno podržavaju dijalog Beograda i Prištine i dijele stav da je budućnost Srbije i Kosova u EU.

“SAD snažno podržavaju dijalog koji EU nadgleda da bi se pokušao postići napredak u eurointegracijama Srbije i Kosova. Zamjenik državne tajnice  William Burns ohrabruje obje strane da ostanu fleksibilne i otvorene za kompromis”, rekla je Hillary Clinton, prenosi radio Glas Amerike (VoA).

Burns nalazi se u posjeti zemljama Zapadnog Balkana od 16. do 20. februara, gdje će s visokim zvaničnicima razgovarati o bilateralnim odnosima i regionalnim pitanjima.

Cathertine Ashton je rekla kako se nada da će biti postignut napredak na putu ka EU.

“Situacija u Srbiji i na Kosovu je veoma važna za EU, zato što vjerujemo, kao što ste i Vi s pravom naveli, da je njihova budućnost u EU”, kazala je ona i dodala da “tim koji tamo trenutno imamo tijesno sarađuje kako bi im pružio podršku na putu ka toj budućnosti”.

“Nadam se da će biti u mogućnosti raditi na planu koji smo im izložili, koji će omogućiti da Srbija postane kandidat i da Kosovo postigne napredak u pogledu viza, trgovine i ekonomske podrške i, na kraju, također, da realizira svoju budućnost u EU“, rekla je predstavnica EU.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Kosovo obilježava četvrtu godišnjicu nezavisnosti. Vlasti u Prištini organizirale su paradu snaga sigurnosti, a u centru Prištine građanima su se obratili predsjednica Kosova Atifete Jahjaga i premijer Hashim Thaci. Premijer Thaci je istakao da ovaj dan objedinjuje napore Albanaca za slobodu i nezavisnost, te da, kako je rekao, daje smisao njihovoj historiji.

Published On 17 Feb 2012
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO