Burns u Beogradu razgovarao sa zvaničnicima

Burns je razgovarao sa srbijanskim zvaničnicima o evropskom putu zemlje (AP)

Zamjenik američke državne tajnice William Burns u petak je u Beogradu, u okviru turneje po jugoistočnoj Evropi, razgovarao s najvišim srbijanskim političkim dužnosnicima o srbijanskoj kandidaturi za članstvo u Evropskoj uniji (EU).

“Došao sam s vrlo jasnom porukom da predsjednik Barack Obama, državna tajnica Hillary Clinton i čitava administracija podržavaju dalje unapređenje naših odnosa sa Srbijom, kao i evropske težnje Srbije”, rekao je on za Radio-televiziju Srbije (RTS).

SAD snažno podržavaju kandidaturu Srbije za članstvo u EU i smatraju da se taj cilj u idućih nekoliko sedmica može postići.

Dodao je kako će, premda nema pravo glasa u EU, SAD učiniti sve što je u njihovoj moći da ohrabre tu odluku.

SAD snažno podržavaju kandidaturu Srbije za članstvo u EU i smatraju da se taj cilj u idućih nekoliko sedmica može postići.

“Naravno, nadamo se i da će Srbija ispuniti svoje obaveze kako bi nam pomogla da joj pomognemo i osiguramo status kandidata”, istaknuo je Burns, prenosi Tanjug.

Status kandidata Srbije za članstvi u EU otvorio bi, prema njegovim riječima, mnoge nove mogućnosti ne samo u odnosima Srbije i EU, već i u odnosima u susjedstvu i odnosima sa SAD-om.

Burns je, prema izvještaju RTS-a, u petak u Beogradu razgovarao sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem i predsjednikom Vlade Mirkom Cvetkovićem, kao i s ministrima odbrane i ekonomije, Draganom Šutanovcem i Nebojšom Ćirićem.

Izvor: Agencije