Vlada Crne Gore preuzima KAP

Radnici su blokirali odvoz aluminijuma zbog neisplaćenih zarada (AFP)

Crnogorski ministar finansija Milorad Katnić izjavio je u četvrtak u Podgorici da je Vlada pokrenula proceduru za raskid ugovora s ruskim vlasnicima Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP), odnosno za preuzimanje te fabrike.

Vlada Crne Gore je, sagledavajući dosadašnju saradnju, ali i postupanje ruskih partnera, odlučila pokrenuti procedure za preuzimanje KAP, kao i za upravljanje u toj fabrici, kako bi izvršna vlast mogla adekvatnije pratiti situaciju i definira politike u odnosu na Kombinat, kazao je on.


Katnić: Vlada će pratiti situaciju [mf.gov.me]

Katnić je, u izjavi poslije sjednice Vlade u Podgorici, apelirao na radnike KAP-a da ne povlače bilo koji potez koji može biti na štetu države Crne Gore i te fabrike.

Radnici KAP-a odustali su ranije u četvrtak od protjerivanja ruskog menadžmenta iz kompanije, ali su blokirali bilo kakav odvoz aluminija iz kruga fabrike.

Predsjednik Sindikata KAP-a Rade Krivokapić kazao je da su radnici odustali od konfrontacije s upravom, jer joj ne žele dati alibi za eventualni odlazak iz kompanije ili gašenje fabrike.

Blokiran odvoz

KAP-om upravlja kompanija CEAC, na čijem je čelu ruski oligarh Oleg Deripaska, a radnici su se pobunili protiv menadžmenta zato što im nije uplaćena januarska zarada.

Preuzimanje duga

Vlada Crne Gore ranije je odlučila da preuzme 22 miliona eura duga KAP prema Deutsche banci.

Prema odluci vlade o preuzimanju duga, Crna Gora će u ovoj godini vratiti osam miliona eura, a ostali dio narednih godina.

Vlada Crne Gore izdala je KAP-u ukupno 132 milion eura vrijedne garancije.

Krivokapić je rekao da će radnici stopirati svaki izvoz, odnosno izlazak aluminijuma iz kruga fabrike, zbog neisplaćenih zarada.

“Dozvolićemo odvoženje aluminijuma iz kruga fabrike tek kad nam bude uplaćena plata”, kazao je on.

Iz menadžmenta KAP-a prethodno su najavili da zarada ne može biti uplaćena prije kraja mjeseca.

Sindikat KAP-a pozvao je predsjednika Skupštine Crne Gore da što prije na dnevni red plenuma stavi raspravu o sudbini te kompanije.

Rizik od bankrota

Predsjednik skupštinske Komisije za kontrolu privatizacije u Crnoj Gori Andrija Mandić rekao je ranije da ta država riskira bankrot zbog toga što će vlada morati vraćati dugove KAP-u.

Izvjesno je, smatra Mandić, da će Vlada Crne Gore plaćati garancije izdate KAP-u, a samo je pitanje koliki će biti taj iznos.

“Od toga zavisi da li ćemo da bankrotiramo odmah, ili će taj bankrot biti malo odložen”, rekao je Mandić, koji je lider opozicione Nove srpske demokratije (NSD).

Izvor: Agencije


Više iz rubrike Balkan
POPULARNO