Srbi odbili kosovske institucije

Skoro sto posto Srba na sjeveru Kosova koji su izašli na dvodnevni referendum u četiri opštine izjasnilo se da ne prihvata kosovske institucije.

„Od onih koji su glasali, 99,74 posto je odgovorilo „ne“ na pitanje da li priznaju institucije u Prištini“, kazao je portparol referendumske komisije Ljubomir Radović novinarima nakon što su svi glasovi prebrojani, prenosi AFP.

U sve četiri opštine na sjeveru Kosova gdje je održan referendum, gdje je glasalo 75 posto od 35,500 birača, samo 69 glasača odgovorilo je “da” na svojim glasačkim listićima, kazao je Radović.

Nevažeće glasanje

Dvodnevni referendum nema pravne posljedice i protiv njega su se oglasili međunarodna zajednica, te službena Priština i Beograd.

Kosovski parlament donio je odluku kojom se referendum smatra nevažećim.

Iz Prištine je saopćeno da parlament “smatra da takozvani referendum, organiziran od strane ilegalnih struktura, nema nikakve pravne i političke posljedice, te kao takav nije važeći”.

Srbijanski predsjednik Boris Tadić kazao je da je referendum “štetan za interese države Srbije”, ali i dodao da Beograd nikada neće prihvatiti nezavisnost Kosova, koje su priznale Sjedinjene Američke Države i brojne evropske zemlje.

Referendum je održan u opštinama Kosovska Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić.

Na Kosovu, koje ima oko dva miliona građana, živi oko 120,000 Srba, od čega 40,000 na sjeveru.

Izvor: Agencije


Povezane

Referendum održan bez prisustva međunarodnih posmatrača, a OSCE i UNMIK su ocijenili da je referendum nevažeći i da neće imati nikakve pravne posljedice.

15 Feb 2012

Nastavljen je referendum u općinama na sjeveru Kosova.  Kosovska vlada je revoltirana i razočarana zbog referenduma, a Priština smatra taj čin ilegalnim. Iz Prištine se uživo javio reporter Al Jazeere Vladimir Bobetić.

Službeni Beograd je ocijenio da je održavanje referenduma, koji na sjeveru Kosova organiziraju samouprave u većinskim srbijanskim općinama, štetno kada su u pitanju interesi države.  Slične poruke stižu i od predstavnika srbijanskog naroda južno od rijeke Ibar, uz upozorenje da ovakav potez može imati veoma negativne posljedice za Srbe koji žive pod okriljem institucija Kosova. 

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO